Slabokrvnost ili anemija je čest problem. S njom se posebno često bore žene i trudnice, a veće potrebe za željezom imaju i tinejdžeri i sportaši.
Ako je analiza krvi pokazala da je sadržaj hemoglobina u krvi prenizak, ne samo da je potrebno unositi dovoljno željeza, već i druge tvari bez kojih tijelo slabije apsorbira željezo.
Vitamini skupine B su neophodni, posebno B12 te folna kiselina i vitamin C. Ovi elementi utječu na stvaranje crvenih krvnih stanica. Potrebno je unositi dovoljno hrane koja sadrži ove tvari u izobilju.
Bogati izvori željeza su:
- nemasno crveno meso, janjetina, jetrica i plodovi mora (sardine, škampi, puževi),
- zeleno lisnato povrće (špinat, kelj, matovilac, rukola, brokula),
- aronija,
- grah u svim oblicima,
- alge (uglavnom spirulina),
- kaša od heljde i zobi,
- sjemenke (chia, sezam, suncokret),
- kvinoja,
- tamna čokolada i sirovi kakao,
- rajčice (uključujući suhe i koncentrat),
- suho voće (grožđice, suhe šljive, suhe marelice).
Uz pomoć dodavanja donjih proizvoda svakodnevnoj prehrani, pobrinuli smo se za stalne izvore željeza, vitamina i minerala te tako smanjili mogućnost za nastanak anemije.