LCHF tj. ketonska dijeta/način prehrane
LCHF je način prehrane koji temelji na malo ugljikohidrata i puno masnoća. Od tu izvire i riječ LCHF (engleske riječi low-carb, high-fat što znači malo ugljikohidrata i puno masnoća). Takav način prehrane omogućuje nam da jedemo hranu u količinama koje želimo.
Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da s LCHF načinom prehrane možemo jednostavno kontrolirati šećer u krvi te se riješiti viška kilograma odnosno održavati zdravu tjelesnu težinu.
Kako taj način prehrane djeluje na tijelo? Kada iz prehrane isključimo ugljikohidrate prije svega šećer i škrob, šećer u krvi se stabilizira te se snizi razina inzulina i kolesterola u krvi. To poveća potrošnju masnih stanica i poboljša opće osjećanje.
Najčešće se pojavljuju pitanja koju hranu i piće možemo konzumirati ako se želimo prehranjivati po ketonskom odnosno LCHF načinu prehrane. Koristite što više svježih, ekološko proizvedenih proizvoda, bez GMO (genetsko modificiranih organizama). Zaboravite na industrijske proizvode s malo masnoća i prerađene konzervirane proizvode.
Koje namirnice možemo koristiti:
1. Meso (možete jesti i masno meso te kožu od perutnine), sve osim mesnatih proizvoda kojima je dodan šećer i nitriti (npr. mortadela, posebna salama). Od mesa možemo jesti: govedinu, svinjetinu, divljač, perutninu (piletina, puran, patka, guska), slatkovodne i morske ribe (losos, tuna, pastrva, skuša, brancin, orada, …), školjke i ostale morske plodove.
2. Mliječni proizvodi (najbolje punomasni): slatko vrhnje (nezaslađeno), kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje, punomasni siri s malo ugljikohidrata (ementaler, gauda, feta, mocarella, brie, gorgonzola, parmezan), ricota, mascarpone, svježi sir, mlijeko, grčki i običan jogurt, bjelančevine u prahu zaslađene sa stevijom.
3. Povrće: masline, tikvice, paprika, rajčica, špinat, brokula, cvjetača, kupus, kelj, mahune, sva zelena salata, kineski kupus, šparoge, patliđani, gljive, krastavci, avokado, luk, češnjak.
4. Voće – bobičasto, jer sve ostalo voće sadrži puno fruktoze/ voćni šećer U bobičasto voće ubrajamo: jagode, borovnice, maline, kupine, ribiz, brusnice.
5. Ulja/maslaci – ulja moraju biti hladno stiskana. Možemo koristiti: običan maslac, svinjsku mast, maslinovo olje, sezamovo ulje/tahini, kokosovo ulje/maslac, konopljino ulje, bademovo olje/maslac, laneno ulje, ulje/maslac od kikirikija, maslac od indijskih oraščića, maslac od badema, majoneza (bez dodatka šećera).
6. Oraščići i sjemenke: lanene, sezamove, suncokretove, konopljine, chia, makadamija (puno masnoća i malo ugljikohidrata), bademi, kikiriki, lješnjaci, mješavina sjemenki, ...
7. Brašna koja ne sadrže žitarice: konopljino brašno, kokosovo brašno, bademovo brašno, brašno bogato vlaknima, brašno od kikirikija.
8. Prirodni zaslađivači: eritritol, stevija, ksilitol/brezin zaslađivač.
9. Puno jaja – kuhana, pečena, …
10. Sve vrste začina i bilja.
11. Ostalo: psilium ili indijski trputac, …
Ponekad si možemo priuštiti:
- alkohol: suho crno ili bijelo vino, viski, brandy, votku i sve vrste koktela bez šećera,
- tamnu čokoladu s barem 70% kakaa.
Što možemo piti:
- Vodu (običnu ili mineralnu)
- Kavu (zaslađenu sa eritritolom ili stevijom možemo joj dodati nezaslađeni šlag ili mlijeko)
- Čaj (zeleni, crni, voćni, biljni – bez šećera ili zaslađen sa eritritolom, stevijom)
- Limunadu
Koje namirnice NE smijemo koristiti (sve namirnice koje sadrže velike količine ugljikohidrata):
- sve žitarice, brašno, gris, kaše, pahuljice od žitarica (heljda, zob, proso, pir, pšenica, raž, ječam, kamut, kukuruz) i proizvodi od njih (kruh, njoke, tjestenine),
- sve škrobne namirnice: krumpir, pomrit, čips, grašak, mrkva, grah, riža,
- suho i sveže voće (osim bobičastog),
- šećer od trske, med, ostale obične zaslađivače,
- sve slatice, slatkiše, čokoladu, peciva, sladoled, voćne jogurte, marmelade koje sadrže šećer
- desertna vina, voćne sokove, gazirano piće, energetsko piće, pivo,
- konzerviranu hranu,
- sve vrste margarina i prerađenih ulja (npr. biljno, suncokretovo,…).
Komentari (0)