Prijava
Što time dobivaš?
  • Poklon E-edukacija: "Osnove zdrave prehrane"
  • Brz i jednostavan pregled narudžbi
  • Svi tvoji recepti na jednom mjestu
  • Pristup svim besplatnim e-knjigama
  • Mogućnost kupnje godišnje besplatne dostave
  • Najbolji popusti i ostale pogodnosti
  • Besplatno testiranje novih proizvoda
LCHF tj. ketonska dijeta/način prehrane

LCHF tj. ketonska dijeta/način prehrane

LCHF je način prehrane koji temelji na malo ugljikohidrata i puno masnoća. Od tu izvire i riječ LCHF (engleske riječi low-carb, high-fat što znači malo ugljikohidrata i puno masnoća). Takav način prehrane omogućuje nam da jedemo hranu u količinama koje želimo. 



Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da s LCHF načinom prehrane možemo jednostavno kontrolirati šećer u krvi te se riješiti viška kilograma odnosno održavati zdravu tjelesnu težinu.



Kako taj način prehrane djeluje na tijelo? Kada iz prehrane isključimo ugljikohidrate prije svega šećer i škrob, šećer u krvi se stabilizira te se snizi razina inzulina i kolesterola u krvi. To poveća potrošnju masnih stanica i poboljša opće osjećanje.



Najčešće se pojavljuju pitanja koju hranu i piće možemo konzumirati ako se želimo prehranjivati po ketonskom odnosno LCHF načinu prehrane. Koristite što više svježih, ekološko proizvedenih proizvoda, bez GMO (genetsko modificiranih organizama). Zaboravite na industrijske proizvode s malo masnoća i prerađene konzervirane proizvode.



Koje namirnice možemo koristiti:

1. Meso (možete jesti i masno meso te kožu od perutnine), sve osim mesnatih proizvoda kojima je dodan šećer i nitriti (npr. mortadela, posebna salama). Od mesa možemo jesti: govedinu, svinjetinu, divljač, perutninu (piletina, puran, patka, guska), slatkovodne i morske ribe (losos, tuna, pastrva, skuša, brancin, orada, …), školjke i ostale morske plodove.



2. Mliječni proizvodi (najbolje punomasni): slatko vrhnje (nezaslađeno), kiselo vrhnje, vrhnje za kuhanje, punomasni siri s malo ugljikohidrata (ementaler, gauda, feta, mocarella, brie, gorgonzola, parmezan), ricota, mascarpone, svježi sir, mlijeko, grčki i običan jogurt, bjelančevine u prahu zaslađene sa stevijom.



3. Povrće: masline, tikvice, paprika, rajčica, špinat, brokula, cvjetača, kupus, kelj, mahune, sva zelena salata, kineski kupus, šparoge, patliđani, gljive, krastavci, avokado, luk, češnjak.



4. Voće – bobičasto, jer sve ostalo voće sadrži puno fruktoze/ voćni šećer U bobičasto voće ubrajamo: jagode, borovnice, maline, kupine, ribiz, brusnice.



5. Ulja/maslaci – ulja moraju biti hladno stiskana. Možemo koristiti: običan maslac, svinjsku mast, maslinovo olje, sezamovo ulje/tahini, kokosovo ulje/maslac, konopljino ulje, bademovo olje/maslac, laneno ulje, ulje/maslac od kikirikija, maslac od indijskih oraščića, maslac od badema, majoneza (bez dodatka šećera).



6. Oraščići i sjemenke: lanene, sezamove, suncokretove, konopljine, chia, makadamija (puno masnoća i malo ugljikohidrata), bademi, kikiriki, lješnjaci, mješavina sjemenki, ...



7. Brašna koja ne sadrže žitarice: konopljino brašno, kokosovo brašno, bademovo brašno, brašno bogato vlaknima, brašno od kikirikija.



8. Prirodni zaslađivači: eritritol, stevija, ksilitol/brezin zaslađivač.



9. Puno jaja – kuhana, pečena, …



10. Sve vrste začina i bilja.



11. Ostalo: psilium ili indijski trputac, …



Ponekad si možemo priuštiti:





Što možemo piti:




  • Vodu (običnu ili mineralnu)

  • Kavu (zaslađenu sa eritritolom ili stevijom možemo joj dodati nezaslađeni šlag ili mlijeko)

  • Čaj (zeleni, crni, voćni, biljni – bez šećera ili zaslađen sa eritritolom, stevijom)

  • Limunadu



Koje namirnice NE smijemo koristiti (sve namirnice koje sadrže velike količine ugljikohidrata): 




  • sve žitarice, brašno, gris, kaše, pahuljice od žitarica (heljda, zob, proso, pir, pšenica, raž, ječam, kamut, kukuruz) i proizvodi od njih (kruh, njoke, tjestenine),

  • sve škrobne namirnice: krumpir, pomrit, čips, grašak, mrkva, grah, riža, 

  • suho i sveže voće (osim bobičastog),

  • šećer od trske, med, ostale obične zaslađivače,

  • sve slatice, slatkiše, čokoladu, peciva, sladoled, voćne jogurte, marmelade koje sadrže šećer

  • desertna vina, voćne sokove, gazirano piće, energetsko piće, pivo,

  • konzerviranu hranu,

  • sve vrste margarina i prerađenih ulja (npr. biljno, suncokretovo,…).



Proizvodi koji se najčešće pojavljuju u LCHF odnosno keto receptima možeš pogledati u nastavku.



Ideje za LCHF odnosno keto recepte možeš naći na Malincinom portalu zdravih recepata klikom OVDJE.


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.
Top hitovi