Veganski kruh od bademovog brašna i sjemenki
SASTOJCI:
Za pripremu veganskih jaja:
* 3 jušne žlice chia sjemenki
* 6 jušnih žlice vode
* 2 čajne žlice kurkume
Ostali sastojci:
* 6 jušnih žlica sjemenki suncokreta
* 6 jušnih žlica sjemenki bundeve
* 4 jušne žlice chia sjemenki
* 3 jušne žlice sjemenki lana
* ⅓ šalice badema
* 1 i ½ šalica bademovog brašna
* 2 jušne žlice kokosovog brašna
* 1 čajna žlica sode bikarbone
* ¾ šalice bademovog mlijeka
* ⅓ šalice maslinovog ulja
* 1 jušna žlica meda ili agavinog sirupa (nije obavezno)
* 1 jušna žlica jabučnog octa
* ½ čajne žlice himalajske soli
OPIS POSTUPKA:
1. Prvo napravite tzv. veganska jaja. Pomiješajte chia sjemenke, vodu i kurkumu te ostavite neko vrijeme stajati dok chia sjemenke ne nabubre.
2. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
3. Pomiješajte sjemenke suncokreta, bundeve, lana i chia sjemenke. 3 jušne žlice mješavine sjemenki odvojite u drugu posudu. To će kasnije poslužiti za posipanje tijesta.
4. Stavite cijele bademe u multipraktik i krupno ih sameljite.
5. Dodajte mješavinu sjemenki i miksajte (mješavina mora biti više nasjeckana nego brašnasta).
6. Dodajte bademovo i kokosovo brašno i sodu pa miksajte dok se smjesa ne ujednači.
7. U suhu smjesu dodajte veganska jaja, bademovo mlijeko, maslinovo ulje, med i ocat pa miksajte dok smjesa ne postane kompaktna.
8. Ostavite smjesu mirovati oko 5 minuta kako bi se vlaga apsorbirala u kokosovo brašno.
9. Manji pleh obložite papirom za pečenje i žlicom stavite smjesu na pleh te poravnajte.
10. Posipajte smjesu preostalom mješavinom sjemenki te malo pritisnite žlicom da se sjemenke bolje prilijepe.
11. Pecite 45 – 50 minuta odnosno, dok kruh ne poprimi zlatno-smeđu boju (provjerite čačkalicom, zabodite je u tijesto i ako je suha kruh je pečen).
12. Pečeni kruh ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeni kruh narežite na tanke šnite i spreman je za konzumaciju. Od njega možete napraviti zdrave sendviče.
Ako ga nećete odmah konzumirati, zamotajte kruh u foliju i pohranite u hladnjak gdje može stajati do 5 dana.
VRIJEME PRIPREME: 90 min
RECEPT PRIPREMILA: Zdrava Iva
Komentari (0)