Prijava
Što time dobivaš?
  • Poklon E-edukacija: "Osnove zdrave prehrane"
  • Brz i jednostavan pregled narudžbi
  • Svi tvoji recepti na jednom mjestu
  • Pristup svim besplatnim e-knjigama
  • Mogućnost kupnje godišnje besplatne dostave
  • Najbolji popusti i ostale pogodnosti
  • Besplatno testiranje novih proizvoda
Uz pomoć prirode protiv upale mjehura

Uz pomoć prirode protiv upale mjehura

Upala mjehura je bolest koja češće pogađa žensku polovicu populacije, iako ni muškarci nisu potpuno imuni na nju. Infekcije mokraćnog sustava, koje uključuju mjehur, bubrege i urinarni trakt, toliko su česte da se 15% svih antibiotika propisuje upravo za njih. No, osim antibiotika, osobito u početnoj fazi prepoznavanja simptoma, možemo si pomoći i prirodnim sredstvima, poput raznih biljnih čajeva, sjemenki, voća, začina i sl. 

Zašto dolazi do upale mjehura? 

Upala mokraćnog mjehura pogađa žene barem jednom u životu, ali mnoge od ove bolesti obole i više puta. Riječ je o bolnoj infekciji koja se naziva i cistitis, a uzrokuje ju bakterija E. coli (Escherichia Coli). Spomenuta bakterija dio je bakterijske flore crijeva, no zbog blizine anusa kod žena se vrlo brzo može prenijeti u mokraćnu cijev, a preko nje u mokraćni mjehur. Upravo iz tog razloga žene su sklonije infekcijama mokraćnog mjehura od muškaraca. Ako se zatim bakterije razmnože u mjehuru prije nego što se izluče urinom, dolazi do upale koja se očituje simptomima kao što su 

  • učestalo mokrenje, 
  • peckanje pri mokrenju, 
  • bol u donjem dijelu trbuha, 
  • neugodan miris mokraće i 
  • zamućena ili čak krvava mokraća. 

Ako se upala ne liječi na vrijeme, može se dalje proširiti mokraćnim putovima do bubrega. Penetracija tijekom spolnog odnosa može pogoršati stanje, pa se ne preporučuje spolni odnos tijekom upale. 

Kako se liječi upala mjehura? 

Kako bi se bakterije, koje uzrokuju upalu mokraćnog mjehura, što prije izlučile iz organizma, potrebno je puno piti. Svakih pola sata preporučuje se piti najmanje pola litre tekućine (vode ili čaja). Lijekovi protiv bolova i protuupalni lijekovi također mogu pomoći. Biljni čaj bolji je od vode – postoji više različitih kombinacija biljaka koje blagotvorno djeluju na upalu mjehura, npr.: 

  • D Manoza – pomaže kod upale mokraćnog mjehura i bubrega tako što se veže za bakterije E. coli i ispire ih iz tijela urinom, sprječavajući ih da se pričvrste za stijenke urinarnog trakta. Možete ga pronaći u Uri kompleksu koji uz ekstrakt brusnice i ostale biljne ekstrakte pruža izvrsnu potporu zdravlju mokraćnog mjehura, bubrega i mokraćnih kanala.
  • Ursi čaj - je čaj od biljke Uva Ursi koji djeluje kao blagi diuretik i sadrži aktivni sastojak arbutin koji djeluje antibakterijski. Može se kupiti u svakoj apoteci, a pije se najviše tjedan dana, u protivnom treba potražiti liječničku pomoć. 
  • Čaj od peršina -  je čaj od peršina koji je dobro poznat kao začin. Djeluje diuretski i čisti sve dijelove mokraćnog trakta. 
  • Medvjeđi luk – jača imunološki sustav i pomaže organizmu u borbi protiv štetnih bakterija. 
  • Brusnice -  odličan učinak ima i sok od brusnice koji sprječava prianjanje bakterija na sluznicu mokraćnih putova (mjehura i uretre), čime sprječava njihovo razmnožavanje i upalu mokraćnog mjehura. Također možete uživati ​​u čaju od brusnice ili kompotu od brusnice. Brusnice su dostupne kao sušeno voće koje možete grickati umjesto slatkiša (a i djeca će ih obožavati). 
  • Kurkuma -  je naravno protibolečinsko sredstvo, ki ima tudi protivnetno delovanje.

Koje prirodne mješavine pomažu savladati upalu mjehura? 

  • šipak: povećava otpornost organizma i djeluje kao blagi laksativ. 
  • lan: djeluje kao blagi laksativ i ublažava bol. 
  • kukuruzna svila: djeluje kao umirujući diuretik pa se koristi u liječenju urinarnih tegoba. 
  • kopriva: djeluje protuupalno i izbacuje vodu te djeluju pročišćavajuće na mokraćne kanale. 
  • sjemenke bundeve: za ublažavanje problema s upalom mjehura i benignim (bezopasnim) povećanjem prostate. 
  • zlatnica: poznata je prvenstveno po svojim ljekovitim svojstvima koja pomažu kod upala mokraćnih putova, mokraćnog mjehura i bubrega te problema s prostatom. 

Kako izbjeći česte infekcije mokraćnog mjehura? 

Još su naše bake dobro znale što učiniti kako bismo izbjegli uobičajene probleme uzrokovane upalom mjehura. Tko ne zna upute: "Uvijek nosi čarape da ti ne bude hladno!" i "Ne otkrivaj trbuh i bedra!" U današnje vrijeme su nove upute da nosiš lagano pamučno rublje (jer se može prati na visokim temperaturama i time se uništavaju sve bakterije) i ne nosi tange (barem ne svaki dan, jer tange klize direktno uz otvor anusa i olakšavaju prijenos bakterija u uretru i mokraćni mjehur). 

Osim navedenih uputa, potrebno je voditi računa i o dobroj higijeni intimnih područja. To znači da se intimna područja ne peru normalnim šamponima (oni obično imaju PH 5,5 što je normalan PH kože), a vaginalni PH je 3,3 (kiseliji) i tako treba i ostati. Prirodni intimni sapun Malinca uz pomoć prirodnih biljnih ekstrakata održava fiziološku ravnotežu nježnih intimnih dijelova te osigurava zaštitu okoliša, a time i osjećaj svježine. 

Preporuča se ne prati vaginu jer ona ima sposobnost samočišćenja i sama se brine za to. Nakon spolnog odnosa potrebno je isprazniti mjehur kako bi se isprale sve bakterije. Nakon defekacije potrebno je brisati se sprijeda prema natrag, a ne obrnuto, inače se bakterije iz probavnog trakta prenesu na sluznicu rodnice i vrlo brzo može doći do neželjene upale. Nakon kupanja u moru ili bazenu potrebno je mokre kupaće kostime zamijeniti suhima jer se bakterije brže razmnožavaju u mokrom i toplom okruženju. 

Osim savjeta o navikama i ponašanju, potrebno je pripaziti i na prehranu te prije svega unositi dovoljne količine tekućine u organizam, kako bi se mokraća redovito izlučivala bez predugog zadržavanja što opet omogućuje rast štetnih bakterija. 

Upala mjehura je čest problem kod žena, ali može se izbjeći slijedeći neke od gore navedenih savjeta. 

AVTOR: Malinca

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.
Top hitovi