Tajlandski zeleni curry
SASTOJCI:
* 4 filea pilećih prsa
* 1 crvena ili zelena paprika
* 1 patliđan (mali)
* 6 ljutih feferona
* 2 luka (srednje veličine)
* 5 režnja češnjaka
* 1 limenka kokosovog mlijeka (približno 400 ml)
* 150 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
* 1 žlica ribljeg umaka
* 1 žlica sojinog umaka
* 1 čajna žličica šećera (kokosov ili eritritol)
* 5 žlica ulja
* 1 limeta
* 1 čajna žličica himalajske soli
* paketić začina tajlandski zeleni kari (sadrži: limunsku travu u prahu, galangal (korijen sličan đumbiru), mljevene kombavine listove, kuminu u prahu, korijander, limunsku travu i suhe listove kombave)
OPIS POSTUPKA:
Priprema paste: 1 luk izrežemo na četvrtine, dodamo narezani čili (ako ne volite ljutu hranu ne trebate ih dodati) i 4 režnja češnjaka. Sve zajedno stavimo u blender, dodamo 2 žlice kokosovog ulja, malo soli i začine iz 1. vrećice mješavine Spicentice tajlandski zeleni kari te sve zajedno pomiješamo da dobijemo gustu pastu.
Priprema karija: piletinu izrežemo na male komadiće (veličine jednog zalogaja). Izrežemo luk, jedan režanj češnjaka, korijander, papriku i patliđan (na male komadiće). Stisnemo sok od jedne polovice limete.
Postupak: 1. U većoj tavi i na laganoj vatri istopimo 2 žlice kokosovog ulja. Pržimo češnjak i luk dok ne omekšaju.
2. Dodamo pastu i kuhamo 2-3 minute te povremeno pomiješamo.
3. Dodamo kokosovo ulje, temeljac, sadržaj iz vrećice broj 2. mješavine Spicentice tajlandski zeleni kari te ostavimo da zakuha.
4. Dodamo patliđan, 50 ml tople vode i smanjimo vatru.
5. Dodamo piletinu i papriku te kuhamo 10-15 minuta.
6. Dodamo riblji umak (ta korak možemo i preskočiti), sojin umak i šećer. Kuhamo još 2-3 minute.
7. Ukrasimo svježim korijandrom. Poslužimo s jasminovim rižom ili rezancima. Kako ne bi uznemirili tajlandskog boga riže moramo pojesti cijelu porciju.
VRIJEME PRIPREME: 60 min
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Ana H.
Komentari (0)