Sve o magneziju i gdje se nalazi u hrani
Tako važan, a često zanemaren
Magnezij je jedan od najvažnijih i često zanemarenih minerala koji utječu na naše zdravlje i blagostanje. U tijelo ga unosimo s hranom i nismo ga sposobni sami proizvesti. Problem modernog vremena je u tome što udio magnezija u prehrani strmo pada. Uzrok ove pojave nalazimo u iscrpljenosti zemlje, industrijskoj obradi hrane te našim prehrambenim navikama.
Namirnice magnezij crpe iz zemlje, a ona je zbog upotrebe pesticida sve siromašnija mineralima, između ostalog i magnezijem. Kod proizvodnje hrane u postupku rafiniranja, odstrani se veći dio minerala. Tako hrana na našim policama sadrži vrlo malo magnezija i često ga konzumiramo premalo.
Još jedan razlog koji se skriva pomanjkanjem magnezija
Isto tako, za pomanjkanje magnezija kriva je i pretjerana uporaba kalcija. Važnost kalcija za zdrav razvoj kosti in zuba sve se više naglašava, a hranom ga svakako unosimo i više nego dovoljno. Kalcij i magnezij u tijelu djeluju uravnoteženo i upravo je magnezij taj, koji omogućuje apsorpciju kalcija iz krvnog sustava i tkiva u kosti i zube.
Ako je razina magnezija nedovoljna, kalcij nije u stanju ugraditi se te se posljedično taloži u tijelu, što dovodi do nastanka bubrežnih kamenaca, osteoporoze, artritisa i kalcifikacije arterija, a sve to povećava mogućnosti za nastanak bolesti srca i krvožilnog sustava te srčanog infarkta. Važno je naglasiti da se višak magnezija luči iz tijela urinom, zato je potrebno unositi ga u tijelo na dnevnoj razini.
Uz već nabrojane pozitivne učinke za naše zdravlje, funkcije magnezija su sljedeće:
- regulacija krvnog tlaka; smanjuje visok krvni tlak
- smanjuje rizike za nastanak šećerne bolesti tipa II; regulira potrošnju inzulina u tijelu te je uključen u metabolizam ugljikohidrata
- ublažava simptome migrene
- ublažava simptome predmenstrualnog sindroma (PMS); u kombinaciji s vitaminom B6 smanjuje nadutost, slabost, oticanje nogu
- smanjuje grčeve mišića; posljedično i mogućnost prijevremenog poroda te spontanog pobačaja
Kako dakle konzumirati dovoljno magnezija?
Prije svega potrebno je konzumirati dovoljno hrane bogate tim mineralom. Namirnice neka budu iz ekološkog i organskog uzgoja, a rafinirana ulja zamijenimo hladno prešanim ekološko prerađenim uljima.
Namirnice u kojima se nalazi najviše magnezija su:
- sjemenke: suncokretove, lanene, bučine, sezamove
- začini: korijandar, bosiljak, kopar
- oraščići: brazilski oraščići, bademi, pinjoli, kikiriki, orasi
- zeleno (lisnato) povrće: špinat, blitva, kelj
- mahunarke: leća, grašak, grah, slanutak, bob
- smeđa i divlja riža, kvinoja, proso, pir, zob, raž
- voće: avokado, banana, suho voće
- himalajska sol
- sirovi kakao, tamna čokolada
- melasa
- neke mineralne vode
- artičoka
- ribe: pastrva, skuša
- alge: spirulina, chlorella
Snaga algi u tvojem domu ...
Navedene namirnice uključuju i alge koje zbog visokog sadržaja klorofila sadrže i magnezij. Bez magnezija ne bi bilo fotosinteze i ne bi bilo zelene boje. Potencijal morskih algi u prehrani ljudi odavno je poznat, a istraživanje je objavljeno u International Food Research Journal.
Posebno bogata magnezijem je morska trava Ulva Lactuca. Jarko je zelene boje i mnoge su je nacije odavno koristile kao bogat izvor hranjivih sastojaka. Magnezij se nalazi u algama u središtu klorofila, što mu daje živo zelenu boju.
Međutim, budući da po alge ne možemo jednostavno otići u dućan ili u vrt kako bismo, primjerice, napravili salatu od nje i dobili dovoljno magnezija, pobrinuli smo se da ona dođe u tvoj dom u vrlo jednostavnom obliku. Ne, čak ti neće trebati raditi ni salatu od nje.
Iz ekološko obrađene alge uspjeli smo napraviti prvi prirodni magnezij u Hrvatskoj koji, prema mišljenju mnogih zadovoljnih korisnika, djeluje sjajno. Također, apsorpcija magnezija iz prirodnog izvora puno je bolja od umjetno dobivene varijante. Algu jednostavno unesete u organizam pomoću kapsule s malo tekućine, a pokrivati će sve tvoje dnevne potrebe za magnezijem.