Štrudla od jabuka
SASTOJCI:
Za vučeno tijesto:
* 400 g bio pšeničnog brašna
* 50 ml bio suncokretovog ulja
* 200 ml mlake vode
* 1 žličica jabučnog octa
* 2 žličice soli
Nadjev:
* 1 kg jabuka
* 180 g kiselog vrhnja
* 2 žličice bio cejlonskog cimeta
* 100 g bio brusnica
* 60 g bio kokosovog šećera
* ½ limuna
* 50 g bio maslaca
OPIS POSTUPKA:
Za tijesto: U zdjelu stavimo brašno i sol. U sredini napravimo rupicu i u nju ulijemo ulje, ocat i mlaku vodu. Tekućinu najprije umiješamo u brašno da se sve dobro primi zajedno, a zatim tijesto prebacimo na radnu površinu i mijesimo dok ne postane mekano i ne ljepi se više za prste. Ako se tijesto i dalje ljepi za prste, polako dodajemo manje količine brašna, sve dok se ne prestane ljepiti. Takvo tijesto stavimo u pobrašnjenu posudu, malo posipamo brašnom po vrhu i pokrijemo krpom, te ostavimo 1-2 sata da odmara, a zatim ga razvaljamo. Nikad ga ne ostavljamo preko noći, jer se onda može jako trgati.
Za nadjev: Naribamo jabuke i prelijemo ih iscijeđenim limunovom sokom. Razvaljano tijesto premažemo kiselim vrhnjem, posipamo cimetom i brusnicma, te po njemu rasporedimo naribane jabuke. Polovicu maslaca rasporedimo po nadjevu i oprezno zavijemo tijesto. Štrudlu stavimo u pleh za pečenje i po njoj razmažemo ostatak maslaca. Stavimo u pećnicu na 60 minuta, na temperaturu od 180 stupnjeva.
VRIJEME PRIPREME: 30 minuta + odmaranje tijesta
RECEPT PRIPREMILI: Malinca Nastja i Filip