Soćni i kremasti kolač kao iz slastičarne
SASTOJCI:
Sastojci za kore:
* 4 jaja
* 4 kašike šećera
* 5 kašika brašna
* 2 kašike vode
* 50 ml ulja
* 1 kašika kakaoa
* 1 prašak za pecivo
* 250 ml kafe ili čokoladnog milijeka
Vanil žuti krem:
* 4 žumanca
* 1 kašika šećera
* 300 ml milijeka
* 5 kašika brašna
* 100g margarina
* 3 kašike šećera u prahu
* 2 vanilin šećera
Bjeli dio:
* 4 bjelanca
* 7 kašika šećera
* 4 kašike vode
Glazura:
* 100g čokolade
* 3 kašike ulja
OPIS POSTUPKA: Ulupati žumanca sa šećerom da bude ko snijeg poslje dodati vodu, ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti. Posebno ulupati bjelanca pa ih dodati smesi sa žumancima i sjediniti.
Zagrijati rernu na 200 stepeni, pa istresti smesu u obložen pleh i staviti da se peče, pa smanjiti na 180. Promjesati žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno , pa naliti malo milijeka, a ostalo staviti da provri. Kad provri zakuhati umućenu smjesu i mjesati dok se ne zgusne, pa kloniti i potpuno ohladiti.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa potepeno dodavati ohladjen krem i mututiti. Prvu koru preliti sa 125 ml crne kafe ili čokoladnog mleka pa staviti cjeli krem, pa staviti drugu koru i preliti sa preostalim milijekom.
Za bjeli krem ulupajte bjelanca. Pomešajte vodu i šećer, pa stavite na vatru da provri. Kad provri ostavite da kuha 2 minute pa odmah istresajte u umućena bjelanca i mutite najvećom brzinom. Istresajte direktno u žice. Ovaj krem nanesite na drugu koru pa stavite u frižider da se sve malo stegne.
Otopite čokoladu sa uljem i premažite.
VRIJEME PRIPREME: 40 min
RECEPT PRIPREMILA: Aidina Kuhinja
Komentari (0)