Sirup od matičnjaka
SASTOJCI:
* 1 kg lišća matičnjaka
*1 kg kokosovog šećera
* 2 žličice limunske trave
* sok pola limuna
* 3 l vode
OPIS POSTUPKA: U velikom loncu prokuhajte vodu u koju stavite šećer da se otopi. Umiješajte natrgano lišće matičnjaka, dodajte sok od limuna, limunovu travu i dobro promiješajte. Važno je da se lišće natrga na manje komadiće, jer se time oslobađa više arome i eteričnog ulja. Pokrijte lonac i ostavite da stoji 24 sata. Zatim ponovno skuhajte sirup i prelijte ga kroz cjedilo u steriliziranu bocu, dok je još topao (oprane boce možete sterilizirati u pećnici - zajedno s poklopcima, stavite ih na kuhinjsku krpu i zagrijte na 110 ° C oko 15 minuta). Boce sirupa dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Sirup se pomiješa s vodom po ukusu. Iz ovog recepta dobijemo oko 2 l sirupa.
VRIJEME PRIPREME: 24 sata
RECEPT PRIPREMILA: Iva Džudović