Savjeti protiv žgaravice
Čak polovica ljudi barem jednom godišnje ima problema sa žgaravicom, a uobičajena je i tijekom trudnoće za koju se obično smatra da prolazi nakon poroda. Mnogi zdravstveni problemi su povezani sa stresom i suvremenim načinom života koji zahtijeva od nas donošenje brzih odluka i imamo nedovoljno vremena za brigu o zdravoj prehrani i tjelovježbi. Ali razlozi se kriju i drugdje ...
Muči li te žgaravica?
Ako je tvoj odgovor potvrdan, onda sigurno dobro poznaješ neugodan osjećaj blagog štucanja, a posebno peckanje u prsima i grlu.
Razumijem da ti nije lako, jer žgaravica nesumnjivo skraćuje tvoj san i ometa te u svakodnevnim aktivnostima ...
Pogledajmo što je zapravo žgaravica ...
Žgaravica bi se mogla opisati kao zdravstveno stanje povezano s problemima želučane kiseline, koje karakterizira bol ili peckanje koje se širi od sredine prsa do gornjeg dijela želuca.
Bol se može proširiti i na grlo, a u rijetkim slučajevima čak i na šake i čeljusti, što plaši mnoge ljude. Ponekad problemi nestanu vrlo brzo, a ponekad mogu trajati satima. Žgaravica može biti ozbiljan problem, a zabrinjava činjenica da čak 20-30% ljudi u razvijenom svijetu pati od nje.
Preporučljivo je da se prvo pobrinemo za pravilne i uravnotežene obroke, kao i da odvojimo vrijeme za sebe i opuštanje. Međutim, postoji nekoliko drugih čimbenika koji mogu pomoći u sprječavanju žgaravice.
Smatraš li da ti probleme sa žgaravicom uzrokuje i određena hrana?
To je vrlo uobičajeno ... Žgaravicu može uzrokovati, između ostalog, hrana, osobito začinjena, kisela i masna hrana.
Često je, međutim, glavni uzrok gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), čije posljedice mogu dovesti do stalnog bolnog gutanja, kašlja, promuklosti i ponavljajuće upale grla.
Zašto dolazi do žgaravice?
U normalnim okolnostima donji se mišić jednjaka otvara kako bi hrana mogla normalno putovati u želudac, a zatvara se kako bi se spriječio protok kiselih sokova i hrane iz želuca natrag prema jednjaku. Međutim, kod problema povezanih s žgaravicom (GERB) donji sfinkter slabije reagira dopuštajući kiselini da se vrati iz želuca u jednjak uzrokujući gore spomenutu nelagodu i bol.
Ne možeš sa sigurnošću potvrditi patiš li od žgaravice? Kako bismo ti olakšali, pogledajmo tipična svojstva žgaravice, a ako se pronađeš u većini, toplo ti preporučujem da članak pročitaš do kraja ...
Simptomi koji ukazuju na žgaravicu su:
- podrigivanje,
- osjećaj nadraženosti u grlu,
- gorak okus,
- neugodna bol u gornjem dijelu trbuha,
- bol u jednjaku,
- teško gutanje,
- loš zadah,
- nagon za povraćanjem
- problemi s disanjem.
ko se samo povremeno suočavaš sa žgaravicom, npr. nekoliko puta godišnje, tada su ozbiljnije brige nepotrebne. U mnogim slučajevima uklanjaju se uz pomoć sljedećih trikova, pa bi ti ovaj popis savjeta za žgaravicu mogao dobro doći.
Što možeš učiniti da bi se izbjegla žgaravica?
- Jedi polako. Što manje vremena hrana ostaje u jednjaku, manja je vjerojatnost žgaravice. Zato temeljito žvači hranu i uživaj u kušanju delicija.
- Jedi češće i manje. Konzumiraj više obroka na dan, a porcije neka budu manje.
- Tijekom jela nemoj piti veće količine vode ili ostalih napitaka.
- Smanji ili prestani pušiti i piti alkohol te gazirana pića. Žgaravicu često uzrokuje dehidracija, a osim toga, ispijanje alkohola i gaziranih pića previše opušta mišićnu barijeru, što dovodi do žgaravice. Pušenje smanjuje lučenje sline, koja je također glavni okidač za žgaravicu.
- Đumbir. Đumbir se već stoljećima koristi kao lijek protiv žgaravice. Pomaže i protiv mučnine.
- Soda bikarbona. Pomiješaj pola žličice sode bikarbone s vodom i popij. Soda bikarbona neutralizira želučanu kiselinu i smiruje simptome žgaravice.
- Prirodni jabučni ocat. Reklo bi se da dodatna kiselina pojačava simptome žgaravice, no u slučaju jabučnog octa to nije slučaj. To će spriječiti dodatnu proizvodnju kiseline jer će tijelo shvatiti da je to dovoljno i smiriti žgaravicu. Jednostavno pomiješaj žličicu octa s vodom i popij.
- Žvakaća guma nakon obroka. Žvakanje žvakaće gume potiče stvaranje sline koja pomaže razrjeđivanju i čišćenju želučane kiseline iz jednjaka.
- Nemoj jesti 2-3 sata prije spavanja. Mnogi ljudi sa žgaravicom otkrili su da je ključ u izbjegavanju hrane najmanje dva sata prije spavanja.
- Čaj od koprive. Kopriva je jedan od najsvestranijih prirodnih lijekova, koji ima uspješan učinak u borbi protiv žgaravice. Čaj od koprive preporučuje se 2-3 puta tjedno.
- Manje konzumiranje kiselih i slatkih sokova. Spojevi u kiselim sokovima nadražuju jednjak i time pogoršavaju simptome žgaravice.
- Podizanje uzglavlja kreveta. Podizanjem glave gornji dio tijela je u lagano podignutom položaju tijekom sna pa se kiselina teže vraća iz želuca i tako ne može oštetiti jednjak.
- Briga za tjelesnu težinu. Prekomjerna težina može imati veliki utjecaj na probleme sa žgaravicom. Brzo i nepromišljeno mršavljenje može dovesti do suprotnog učinka kakav želimo i posljedično do pogoršanja stanja.
Hrana koja se preporučuje kod problema sa žgaravicom:
- Banane. Banane imaju pH vrijednost koja je optimalna za nadražen želudac, jednjak i posljedično žgaravicu.
- Čaj od koprive. Kopriva je jedan od najsvestranijih prirodnih lijekova koji je učinkovit i u borbi protiv žgaravice. Pijenje čaja od koprive preporučuje se 2-3 puta tjedno.
- Obrano mlijeko. Obrano mlijeko sadrži manje masti, što pomaže u smanjenju rizika od žgaravice.
- Bobičasto voće, jabuke, dinje i breskve. Ove vrste voća imaju nizak sadržaj kiseline, što je korisno za želudac.
- Proizvodi od cjelovitih žitarica i tjestenina. Proizvodi od cjelovitih žitarica bogati su vlaknima koja pomažu probavi.
- Perad i ostalo nemasno meso. Nemasno meso je manje masno i lakše probavljivo.
- Nemasne juhe, po mogućnosti povrtne. Ne opterećuju želudac i pogodne su za ublažavanje simptoma žgaravice.
Hrana koju je dobro izbjegavati:
- Kisela pića i slatki sokovi. Spojevi u kiselim sokovima iritiraju jednjak, pogoršavajući simptome žgaravice.
- Punomasni mliječni proizvodi. Ovi proizvodi sadrže više masti, što može izazvati ili pogoršati žgaravicu.
- Pržena hrana (meso, povrće, riba,...). Pržena hrana je teže probavljiva i može izazvati želučane probleme.
- Citrusno voće (limuni, naranče, grejp). Citrusi su kiseli i mogu iritirati jednjak
- Kruh i ostali proizvodi od bijelog brašna. Bijeli kruh i proizvodi od bijelog brašna imaju manje vlakana i teže su probavljivi.
- Masno meso, kobasice, salame. Ovi proizvodi imaju visok udio masti, što može povećati rizik od žgaravice.
- Čokolada i proizvodi od čokolade. Čokolada može opustiti donji mišić jednjaka, dopuštajući kiselini da se vrati u jednjak.
- Alkohol. Opušta donji mišić jednjaka i povećava proizvodnju kiseline, što pogoršava simptome žgaravice.
- Određeni začini kao što su feferoni, čili, curry, češnjak, luk, crvena paprika, papar. Ovi začini mogu iritirati želudac i jednjak te pogoršati simptome žgaravice.
Kako si još možeš pomoći?
Mnogi lijekovi protiv žgaravice sadrže magnezij koji neutralizira želučanu kiselinu i potreban je tijelu za normalno izlučivanje kiseline. Stog redovito uzimanje magnezija može znatno pomoći u ublažavanju problema s kiselinom, pa je dobra ideja pronaći onaj koji nam odgovara. Na primjer, prirodni magnezij je izvrstan.
Dobro je pokušati se pobrinuti za zdravlje cijelog probavnog trakta, jer razne neravnoteže utječu i na želudac te pravilno izlučivanje kiseline. Stoga se preporučuje konzumacija kvalitetnih mikrobioloških kultura odnosno probiotika. Oni osiguravaju bolju probavu i zdravlje crijeva, olakšavajući tako rad želuca.
Gore navedeni savjeti nedvojbeno će pomoći u ublažavanju problema sa žgaravicom, no ako su bolovi vrlo česti i postaju sve jači, savjetujemo posjet osobnom liječniku.
Komentari (0)