Prijava
Što time dobivaš?
  • Poklon E-edukacija: "Osnove zdrave prehrane"
  • Brz i jednostavan pregled narudžbi
  • Svi tvoji recepti na jednom mjestu
  • Pristup svim besplatnim e-knjigama
  • Mogućnost kupnje godišnje besplatne dostave
  • Najbolji popusti i ostale pogodnosti
  • Besplatno testiranje novih proizvoda
Recite zbogom anemiji!

Recite zbogom anemiji!

Anemiju nazivamo pojavom koja znači da u našoj krvi nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica da prenose kisik do tjelesnih organa. Takav fenomen ima brojne posljedice, ali je nažalost i vrlo čest, jer, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pogađa čak trećinu svjetske populacije...

Postoji mnogo različitih vrsta anemije, odnosno uzroka za njen nastanak, npr. ona koji nastaje zbog nedostatka vitamina B12. Međutim, najčešća vrsta anemije je ona koja se javlja zbog nedostatka željeza. Česta je kod djece u fazi rasta, jer im je potrebno više željeza, kod starijih osoba koje imaju razne kronične bolesti i koriste lijekove za razrjeđivanje krvi, kod osoba koje ne jedu meso, kod trudnica kojima je željezo potrebno za rast fetusa, kod vrlo aktivnih ljudi i u žena s obilnim menstrualnim krvarenjem.

Anemija znači da je smanjena sposobnost krvi da prenosi kisik po cijelom tijelu, što može dovesti do razvoja mnogih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Crvene krvne stanice koje sadrže hemoglobin sa željezom imaju najvažniju ulogu u cirkulaciji kisika u tijelu. Na sebe vežu kisik koji potom putuje do svih stanica. Ako nema dovoljno hemoglobina u krvi ili crvenih krvnih stanica, odnosno premalo ovog „nosača kisika“, otežana je opskrba organa kisikom.

Zbog toga može doći do raznih simptoma, kao što su umor i slabost, a mogu se pojaviti i vrtoglavice, nesposobnost koncentracije, uspuhanost, teže obavljanje fizičkih aktivnosti, lupanje srca, kao i slaba koža, suhi kutovi usta, bljedilo i osjećaj hladnoće. Mogu se pojaviti i krhki nokti i ispadanje kose

Ove simptome volimo pripisati stresu i ubrzanom tempu života, pa se anemija otkriva tek kada već ozbiljno utječe na naše zdravlje i kvalitetu života. Ako smo dugo umorni ili imamo neki od navedenih simptoma, dobro je otići liječniku koji će nam provjeriti krvnu sliku i utvrditi imamo li dovoljno željeza u krvi.

Kod žena normalne vrijednosti hemoglobina u krvi iznose od 120–160 g/L, a kod muškaraca od 140–180 g/L.

Kada liječnik otkrije da imamo premalo željeza, obično nam prepiše željezo u obliku tableta, kapsula ili sirupa. No, možemo si pomoći i na prirodne načine – pogotovo ako smo se već nosili s anemijom, znamo koji su simptomi i znamo da smo skloni anemiji.

Koji su ključni elementi u borbi protiv anemije?

U prevladavanju anemije najviše pomažu željezo, vitamini B2, B12, vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina, vitamini A i C koji pomažu tijelu da bolje apsorbira željezo, te minerali poput bakra. Svi ti mikronutrijenti snažno djeluju na stvaranje crvenih krvnih stanica, koje obavljaju zadaću prijenosa kisika po cijelom tijelu.

Budući da prehrana obično ne sadrži sve te hranjive tvari, potrebno je paziti da jedemo hranu bogatu tim mikronutrijentima. Vitamini C i A te riboflavin B2 uglavnom apsorbiraju željezo iz hrane, pa je dobro kombinirati namirnice bogate željezom sa svježim voćem, a posebno zelenim lisnatim povrćem kako bi tijelo moglo apsorbirati sve važne sastojke.

Pogotovo ako spadamo u neku od skupina koje karakterizira nedostatak, preporuča se da svako malo provjerimo kako je sa željezom u krvi, a u slučaju većeg nedostatka pribjegnemo i dijetalnim suplementima. Osim željeza, prvo moramo voditi računa o vitaminu C i vitaminima B skupine, po mogućnosti cijelog spektra B-kompleks.

U prevladavanju anemije nije važna samo potaknuta proizvodnja crvenih krvnih stanica, već i zaštita crvenih krvnih stanica koju osiguravaju antioksidansi. Stoga je važno jesti hranu koja je što šarenija, jer to ukazuje na sadržaj antioksidativnih elemenata.

Namirnice koje su nam od pomoći kod anemije …

U hrani se mogu naći dva oblika željeza. Željezo u biljnoj hrani naziva se ne-hem željezo. Željezo u stočnoj hrani, s druge strane, vezano je za proteine ​​(hemoglobin i mioglobin) i naziva se hem željezo. Željezo iz životinjskih izvora lakše se apsorbira od željeza bez hema, a dodavanje vitamina C može mu pomoći da poboljša apsorpciju.

Hrana bogata željezom

Odlični izvori željeza su:

• nemasno crveno meso
• perad,
• janjetina,
• riba,
• jetra,
• škampi i školjke… 

U hrani biljnog izvora, željezo sadrže:

• zeleno lisnato povrće (špinat, motovilec, rukola),
• orasi,
• mahunarke (grah, slanutak, leća),
• sjemenke (bučine, suncokretove, chia sjemenke),
• suhe marelice,
• rajčice,
• alga spirulina…

Slatka pomoć za više željeza …

Neočekivana i dobrodošla vijest za sve ljubitelje tamne čokolade je da s tamnom čokoladom možemo konzumirati i malo željeza. 28 grama sadrži oko 3,4 mg željeza. Pritom pazimo samo da odaberemo zdraviju verziju čokolade koja ne sadrži dodane šećere. Takva je npr. tamna čokolada sa stevijom.

Chia sjemenke su još jedna takva zanimljivost jer sadrže čak 3 puta više željeza nego špinat. Osim toga, sadrže i puno vlakana, bjelančevina, antioksidanata i omega 3 masnih kiselina.

Spirulina iz organske proizvodnjeZelena boja za više željeza …

Zdrava prehrana bogata zelenom hranom, orašastim plodovima i sjemenkama, morskim plodovima, mesom, grahom te voćem i povrćem bogatim vitaminom C, daje nam željezo koje nam je potrebno za kontrolu anemije, osiguravajući pritom uravnoteženost naših obroka, što će pozitivno utjecati na cijelo tijelo.

Najpoznatija riznica željeza svakako je zelena lisnata hrana. Špinat, kelj i blitva mogu se pripremiti na ukusne načine. Mogu se kuhati na pari, dinstati, nasjeckati i dodavati u salate, a možemo napraviti i zdrave zelene smoothije. U zeleni smoothie možemo dodati još jednu namirnicu koja će dodatno povećati udio željeza.

Riječ je o algi spirulina, koja je jedna od najpopularnijih namirnica za prirodnu pomoć i podršku kada nam treba više željeza. Može se konzumirati u obliku praha, koji se miješa u smoothije, juhe ili druga jela, ili još jednostavnije – u obliku tableta koje se brzo konzumiraju na prikladan način.

Na taj način tijelo dodatno opskrbljujemo prirodnim željezom, ali i drugim vitaminima, mineralima, pa čak i proteinima. Riječ je o pravoj super hrani koja je toliko posebna da ju je čak i NASA prepisala astronautima.

Raznolikošću našeg jelovnika možemo prevladati anemiju i vratiti životnu energiju koja nam je svakako potrebna u svakodnevnom ritmu.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.
Top hitovi