Što pomaže kada dijete ima proljev?

Što pomaže kada dijete ima proljev?

Proljev kod djece česta je pojava koja može jako uznemiriti roditelje, osobito ako traje više dana ili se ponavlja. Iako je proljev često posljedica blage infekcije, može dovesti do dehidracije i drugih komplikacija, stoga je važno brzo i učinkovito ga riješiti.
 

Kako bih saznala kako se roditelji nose s proljevom kod svoje djece, ponovno sam se obratila mamama na Instagramu koje su sa mnom podijelile svoje savjete i provjerene kućne metode. U ovom sam blogu okupila najbolje savjete koji ti mogu pomoći u liječenju proljeva kod djeteta.
 
1.    Riža i rižina voda

Riža se često preporučuje kod proljeva zbog svoje lako probavljive teksture i sposobnosti zgušnjavanja stolice. Osim toga, rižina voda djeluje umirujuće na probavni sustav. Pripremi rižu bez dodanih masnoća i začina te ponudi djetetu male porcije tijekom dana.
 
2.    Suhe borovnice i čaj od borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima i taninima koji mogu pomoći u smanjenju upale u crijevima i usporiti probavu. Suhe borovnice ili čaj od borovnice popularni su kućni lijekovi za ublažavanje proljeva kod djece.
 
3.    Gel Silkapur

Silkapur gel sadrži sastojke koji okružuju i štite crijevnu sluznicu, smanjujući iritaciju i poboljšavajući apsorpciju tekućine. Mnoge mame preporučuju ovaj gel kao učinkovitu pomoć u brzom oporavku.
 
4.    Aktivni ugljen

Aktivni ugljen poznat je po svojoj sposobnosti vezanja toksina i plinova u probavnom traktu, što može pomoći u smanjenju simptoma proljeva. Ipak, važno je posavjetovati se s liječnikom o primjeni aktivnog ugljena, posebno za malu djecu.
 
5.    Prepečenac 

Prepečenac je lako probavljiv i neutralan, što je idealno za nadraženi želudac. Djeluje kao vezivo i pomaže u zgušnjavanju stolice. Ovo je jednostavno, ali učinkovito rješenje koje svom djetetu možete ponuditi u manjim porcijama.
 
6.    Probiotici

Probiotici su "dobre" bakterije koje pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Za jačanje imunološkog sustava i sprječavanje budućih problema s proljevom, dobro je razmisliti o uključivanju kvalitetnih probiotika u djetetovu rutinu. Malincini Imunobiotici posebno su dizajnirani za djecu te sadrže mješavinu probiotika i drugih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu crijevnu floru i jačaju imunitet.
 
7.    Banana

Banane su bogate kalijem koji pomaže u nadoknadi izgubljenih elektrolita, i vlaknima, koja pomažu u zgušnjavanju stolice. Osim toga, banane su nježne za želudac, što ih čini idealnom namirnicom za djecu s proljevom.
 
8.    Juhe

Bistre juhe izvrstan su izvor tekućine i elektrolita. Pileća ili povrtna juha bez masnoće i začina hranjiva je i pomaže hidratizirati dijete. Juhe također mogu biti prva hrana koju dijete pojede kada se počne osjećati bolje.
 
Iako kućni lijekovi mogu biti vrlo učinkoviti, uvijek je važno potražiti liječničku pomoć u slučaju dugotrajnog ili teškog proljeva kako bi se isključili ozbiljniji uzroci i pružilo najbolje moguće liječenje za dijete.
 

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.