Priprema obroka unaprijed
Ako i tebi tijekom tjedna ponestane vremena za pripremu ukusnih obroka, priprema ručka unaprijed će ti se sigurno svidjeti. S Malincom Andrejom smo se zajedno uhvatile pripreme ručka unaprijed. Ustanovile smo da možemo sa samo nekoliko sastojaka, za dobra dva sata, koje si uzmemo tijekom vikenda, pripremiti obroke za cijeli tjedan unaprijed.
Tako možemo uštedjeti na vremenu, jer nas u hladnjaku uvijek čeka ukusan obrok koji će nas zasititi i napuniti nas nutrijentima.
Kako se uhvatiti pripreme ručka unaprijed?
Najprije moramo u trgovinu ili u vrt po sastojke.
Popis za kupovinu:
* 2 srednje velika komada pilećih prsa/odrezaka
* 2 veća filea lososa
* 300 g mljevenog goveđeg mesa
* 2 jaja
* 50 g zobenih pahuljica
* 80 g mješavine sjemenki
* 800 g rajčice u komadićima
* 200 g fusila, odnosno tjestenine
* 1 šalica riže
* 1 šalice kvinoje
* ½ limuna
* 2 batata
* 5 narezanih paprika
* 2 mrkve
* 250 g brokule
* 1 veliki luk
* 2 režnja češnjaka
* malo rotkvica
* 200 g cherry rajčica
* 1 konzerva kuhanog slanutka
* maslinovo ulje
* 1 dl vode
* Začini: bosiljak, origano, ružmarin, kurkuma, papar, mljevena paprika, himalajska sol
Priprema jela
Za ponedjeljak pripremamo: piletinu, rižu, pečeno povrće, te malo kuhane brokule
Za utorak pripremamo: pečeni losos i batat.
Za srijedu pripremamo: ćufte s umakom i kuhanom rižom.
Za četvrtak pripremamo: kvinoju, pečeni losos i pečeno povrće.
Za petak pripremamo: Salatu od tjestenine sa slanutkom, cherry rajčicom, rotkvicom i naribanom mrkvom. S octom i uljem začinimo salatu prije konzumiranja.
PRIPREMA MESA
Pečena piletina
SASTOJCI:
* 2 srednje velika komada pilećih prsa
* Sol, papar, kurkuma, mljevena paprika
* Maslinovo ulje
OPIS POSTUPKA: Piletinu narežemo na komadiće i začinimo soli, paprom, kurkumom. Piletinu popržimo na maslinovom uju.
Losos s batatom
SASTOJCI:
* 2 veća filea lososa
* 1/2 limuna
* 2 batata
* 4 žlice maslinovog ulja
* sol
* papar i ružmarin
OPIS POSTUPKA: Losos operemo i osušimo s papirnatim ručnicima. Losos razrežemo na četiri komada i stavimo na pleh za pečenje. Zarežemo ga i začinimo soli i paprom. Na svaki komadić stavimo grančicu ružmarina i pokapamo limunovim sokom. Ogulimo i na tanke kriške narežemo batat i posložimo ga po lososu. Pečemo u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 25 minuta.
Ćufte u umaku od rajčice
SASTOJCI:
Mesne okruglice:
* 300 g mljevenog goveđeg mesa
* 1 luk
* 2 češnjaka
* maslinovo ulje
* 2 jaja
* 50 g zobenih pahuljica
* 80 g mješavine sjemenki
Umak:
* 800 g rajčica u komadićima
* bosiljka, origano, kurkuma, papar, sol
* 1 dl vode
OPIS POSTUPKA: Mesne okruglice: Mesu dodamo 2 jaja, 50 g zobenih pahuljica i 80 g mješavine sjemenki. Dodamo još pola žličice soli, papar, kurkumu i žličicu mljevene paprike. Na maslinovom ulju popržimo luk i češnjak, te ga podijelimo na tri dijela. Trećinu luka i češnjaka dodamo mesu i dobro promiješamo i promijesimo. Oblikujemo mesne okruglice i ispečemo ih na tavi na maslinovom ulju.
Umak od rajčica: Preostalom luku i češnjaku dodamo 800 g rajčica u komadićima. Dodamo malo narezanog svježeg bosiljka, origana, papra i žličicu soli. Ovisno o gustoći pelata, možemo dodati još 1 dl vode. Umak kuhamo barem 20 minuta.
Na kraju ćufte stavimo u pleh za pečenje, prelijemo kuhanim umakom od rajčica i stavimo u pećnicu. Pečemo 25 min na 180 stupnjeva.
PRIPREMA POVRĆA
Pečeno povrće
SASTOJCI:
* 5 velikih narezanih paprika
* 1 narezana mrkva
* sol, ružmarin
OPIS POSTUPKA: Naprije na maslinovom ulju popržimo mrkvu, jer se najduže termički obrađuje. Zatim dodamo još papriku.
Kuhana brokula
SASTOJCI:
* 250 g brokule
OPIS POSTUPKA: U posudi kratko prokuhamo brokulu.
Svježe povrće
Naribamo mrkvu, narežemo rotkvice i cherry rajčice, te ih sačuvamo za salatu.
PRIPREMA PRILOGA
Prema uputama s ambalaže skuhamo 1 lončić riže.
Prema uputama s ambalaže skuhamo 1 lončić kvinoje.
Prema uputama s ambalaže skuhamo 200 g fusila, odnosno tjestenine.
Kako pripremljena jela organiziramo po danima?
1. dan
Pečena piletina s povrćem i rižom
U posudicu stavimo piletinu, polovicu kuhane riže (polovicu sačuvamo za 3. dan) i polovicu pečenog povrća, te kuhane brokule.
2. dan
Pečeni losos s batatom
U posudicu stavimo 2 komada lososa (preostala dva sačuvamo za 4. dan) i sav batat.
3. dan
Ćufte u umaku od rajčice s rižom
U posudicu stavimo 3 ćufte s umakom i preostalu polovicu kuhane riže.
4. dan
Kvinoja s povrćem i lososom
U posudicu stavimo kvinoju i dodamo preostala dva komada pečenog lososa. Dodamo još preostalu polovicu pečenog povrća i brokule.
5. dan
Salata od tjestenine s povrćem
U posudicu stavimo kuhanu tjesteninu i dodamo slanutak, prethodno narezane cherry rajčice, rotkvice i naribanu mrkvu. Octom i uljem prelijemo prije konzumiranja.
RECEPTE PRIPRAVILI: Malinca Nastja in Malinca Andreja
Komentari (0)