Pokrivena pita od jabuka i brusnica
SASTOJCI:
za tijesto:
* 300 g pirovog brašna
* 1 žlica jabučnog octa
* 1 žličica maslinovog ili kokosovog ulja
* 10 g praška za pecivo
* 2 dl mlake vode
* Aroma vanilije (ili vanilin šećer)
Za nadjev:
* 4-5 ribanih jabuka
* Količina brusnica po želji
* 1 žlica cimeta
* 50 g eritritola (zaslađivač bez kalorija)
* 1 žlica gustina ili agar-agara
* 1 žlica meda
* aroma ruma ili 1 žlica ruma
OPIS POSTUPKA:
1. U zdjeli pomiješajte pirovo brašno, jabučni ocat, maslinovo ulje, aromu vanilije i prašak za pecivo. U dobro izmiješane sastojke dodajte mlaku vodu.
2. Rukama dobro premijesite tijesto. Ostavite tijesto da odmara u hladnjaku 30-60 minuta. Može ga se ostaviti i preko noći.
3. U međuvremenu naribajte jabuke i stavite ih u tavu. Jabuke kuhajte na umjerenoj temperaturi cca. 10 min. Dodajte cimet, zaslađivač, brusnice, aromu ruma, kestenov med i gustin. Kuhajte još 5 minuta da se zgusne. Po potrebi dodajte žličicu gustina.
4. Tijesto podijeliti na dva dijela (2/3 za kalup, 1/3 za gornji sloj). Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u obliku kruga. Debljina tijesta ovisi o vašem ukusu. Preporučujem 0,5 cm do 1 cm.
5. Tijesto rasporedite po dnu kalupa za pečenje prethodno namazanog uljem/maslacem i pričvrstite na rubove. Zatim ulijte smjesu od jabuke i brusnice.
6. Od preostalog tijesta izrežite krug da prekrijete pitu. Vilicom napravite rupe. Gornji dio pite premazati bjelanjkom ili jajetom po želji.
7. Pecite 45 minuta na 180°C.
8. Po želji pospite eritritolom u prahu.
VRIJEME PRIRPEME: 45 min + 45 min u pećnici
RECEPT PRIPREMILA: Lana Matjašič Filipič
Komentari (0)