Pita sa jabukama
SASTOJCI (za tijesto):
* 150 g pirovog brašna
* 75 g maslaca (sobna temperatura)
* 75 g eritritola
* 1 jaje
* prstohvat soli
* ½ praška za pecivo
Nadjev:
* 500 g jabuka (očišćeno)
* 15 g eritritola
* ½ čajne žličice cejlonskog cimeta
OPIS POSTUPKA: Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva. Priredite okrugli kalup 20 x 20 i premažite ga s malo maslaca. Jabuke naribajte, pospite eritritolom, cimetom, izmiješajte i pustite da odstoje dok pripremate tijesto. U duboku posudu stavite brašno i maslac narezan na manje komadiće. Dobro šakama i prstima izmrvite da dobijete grudičasto tijesto, a zatim dodajte eritritol, prstohvat soli, jaje i umijesite tijesto tako da dobijete kuglu. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji barem pola sata u hladnjaku. Jabuke naribajte, pospite eritritolom i cimetom, izmiješajte i pustite da odstoji 15 minuta. Nakon pola sata tijesto izvadite iz hladnjaka i prerežite na dva jedna dijela. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljate jednu polovicu (veličina tjesta neka odgovara obliku kalupa za pečenje). Tijesto prebacite u kalup i lagano ga utisnite na dno kalupa. Jabuke ocijedite od viška soka i rasporedite po podlozi. Ostatak tijesta naribajte preko jabuka. Pecite 40 minuta na 180 stupnjeva. Po želji možete prije posluživanja kolač posuti s eritritolom u prahu. Nakon što se ohladi razrežite na 8 dijelova.
VRIJEME PRIPREME: 15 minuta + 40 minuta pečenja
RECEPT PRIPREMILA: Martina Ferišak
Komentari (0)