Pita s breskvama
SASTOJCI:
* 800 g breskvi (mogu biti i marelice) - može biti iz kompota
* 2 jaja
* 50 g bijelog pirovog brašna
* 120 g eritritola
* 250 ml quarka
Tijesto:
* 0,25 žličice praška za pecivo
* 250 g bijelog pirovog brašna
* 40 g šećera u prahu
* 1 prstohvat soli
* 115 g hladnog, narezanog maslaca
* 1 žumanjak
* 2 žlice hladne vode
OPIS POSTUPKA: Prosijemo brašno u posudu i pomiješajte ga s prosijanim praškom za pecivo, šećerom i soli. U smjesu dodamo hladni maslac narezan na komade. Umijesimo maslac u suhe sastojke i pritom podižemo smjesu kako bi postala prozračna i poput mrvica. Dodamo žumanjak i hladnu vodu i sve umijesimo u tijesto s kojim obložimo dno i obod kalupa za pečenje (promjer 24 cm). Kalup za pečenje prekrijemo prozirnom folijom i spremimo ga u hladnjak na 30 minuta. Zagrijemo pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Narežemo breskve na kriške. Umutimo jaja u posudi. Dodamo brašno i eritritol, i na kraju quark. Izvadimo pleh za pečenje iz hladnjaka i vilicom izbodemo tijesto na nekoliko mjesta. Posložimo breskve po tijestu i prelijemo ih preljevom. Pitu pečemo u zagrijanoj pećnici 30 do 40 minuta, ili dok nadjev i tijesto lijepo ne porumene. Izvadimo pečenu pitu iz pećnice i stavimo je u hladnjak na oko 15 minuta, a zatim je stavimo na tanjur za posluživanje ili pladanj. Poslužimo toplo ili hladno uz kuglu sladoleda od vanilije ili šlag.
VRIJEME PRIPREME: približno 60 minuta
RECEPT PRIPREMILA: Mateja
Komentari (0)