Pita od malina
SASTOJCI:
Tijesto:
* 200 g bijelog pšeničnog brašna
*200 g pirovog integralnog brašna
* 200 g maslaca (omekšanog na sobnoj temperaturi)
* prstohvat soli
* 2 žličice praška za pecivo
* 100 g kokosovog šećera
* prstohvat 100%vanilje ili 1 vanilijin šećer
* 2 žumanjka
* 1 cijelo jaje
* 1/2 limunove korice
Nadjev:
* 100 g marmelade od malina
* 300 g malina
* 2 žlice kokosovog šećera
* 1 žlica indijskog trputca odnosno psilijuma
OPIS POSTUPKA: U velikoj posudi prosijamo brašno, te dodamo sol i prašak za pecivo. Maslac narežemo na manje komadiće i umiješamo ga u brašno. Dodamo preostale sastojke te rukama izmijesimo u čvrsto tijesto. Tijesto ovijemo prozornim folijom ili vrećicom i stavimo u hladnjak na barem sat vremena.
Pripremo posudu za pečenje pite. Tijesto prerežemo na 2 dijela (2/3 trećine za podlogu i 1/3 trećinu za rub pite). Veći komad tijesta stavimo u prethodno namašćen pleh. Tijesto možemo razvaljati, a ako je premekano oblikujemo ga prstima ili žlicom. Lijepo oblikujemo rub pite (more dosezati barem 3 cm od dna pekača).
Maline pomiješamo s kokosovim šećerom i indijskim trputcem. Tijesto naprije namažamo marmeladom, a zatim na njega stavimo još nadjev od malina. Preostalo tijesto razvaljamo i narežemo ga na trakice debljine 1-2 cm. Trakice položimo na pitu i prepletemo ih. Pitu pečemo na 180 stupnjeva 30 minuta.
VRIJEME PRIPREME: 30 min + 30 min peka
RECEPT PRIPERMILE: Malinca Nastja in Taya Damjan