Pita od banane i karamele
SASTOJCI:
Dno:
* 215 g integralnog pirovog brašna
* 90 g kokosovog ulja (rastopljeno, ohlađeno)
* 30 g javorovog sirupa (ili meda)
Punjenje:
* 1 ½ srednje velike banane (narezane na kolutiće)
* par žlica namaza od čokolade i lješnjaka
Kokosov karamel:
* 200 ml kokosovog mlijeka u konzervi
* 50 g kokosovog šećera
* 1 žličica arome vanilije
Dodaci:
* tučeni kokos ili obična krema
* ribana tamna čokolada
OPIS POSTUPKA: Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pleh promjera 18 cm dobro namastite. U velikoj posudi pomiješajte brašno, rastopljeno i ohlađeno kokosovo ulje i javorov sirup. Promiješajte da nastane jednolična ljepljiva smjesa kojom možete oblikovati dno. Ako je smjesa presuha dodajte žlicu kokosovog ulja, a ako je prevlažna žlicu brašna. Smjesu ulijte u posudu za pečenje i čašom pomozite zaglađivanju i oblikovanju dna i rubova. Pecite 25-30 minuta odnosno toliko dugo da rubovi postanu zlatno smeđi. Izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se dno ohladi. Pripremite karamel. U maloj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte kokosovo mlijeko i kokosov šećer. Zagrijte dok smjesa lagano ne zakuha. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta - karamela ne smije kipjeti. Smjesa će se lagano zgusnuti tijekom zagrijavanja, a najviše će se zgusnuti tijekom hlađenja. Zatim stavite karamel sa strane, dodajte aromu vanilije i promiješajte. Ostavite da se ohladi, a zatim složite pitu. Premažite čokoladni namaz preko ohlađenog dna. Narezane komadiće banane ravnomjerno rasporedite po namazu. Bananu prelijte ohlađenim karamelom. Stavite posudu u hladnjak na najmanje 2 sata ili toliko dugo da se karamela stvrdne. Ohlađeni karamel premažite tučenim kokosovim karamelom, pospite sve zajedno naribanom tamnom čokoladom i poslužite!
VRIJEME PRIPREME: 30 minuta
RECEPT PRIPREMILA: Nina S. Zorčič
Komentari (0)