Pire od bundeve
Pire od bundeve priprema se od bilo koje jestive žute bundeve - muškatne, hokaido bundeve itd. Koristila sam čak tri hokaido bundeve.
Zašto pire od bundeve? Zato što je vrlo svestran u kuhinji. Uz njega možete pripremiti izvrsna jela, a obogaćuje obrok ne samo vitaminima i drugim korisnim tvarima, već i božanskim okusom.
SASTOJCI:
* 3 bundeve (muškatna ili hokaido)
OPIS POSTUPKA:
1. Bundevu prvo narežite na manje komade, izvadite sjemenke, zatim ogulite i narežite na još manje komade-kocke.
2. Potom bundevu omekšajte – možete je kuhati ili peći. Kuhanje će biti brže, a pečenjem će pire biti manje vodenast. Bundevu kuhajte u kipućoj vodi dok ne omekša. Zatim je ocijedite i pustite na nekoliko minuta da voda ispari.
2.1. Kocke od bundeve možete i ispeći. Složite ih na lim za pečenje – posložite ih u jednom sloju i ne neka se međusobno ne dotiču, te ih pecite oko 40 minuta na 175°C. Kad kocke bundeve omekšaju, pažljivo izvadite pleh iz pećnice. Ako imate puno kockica bundeve, rasporedite ih na nekoliko posuda za pečenje. Ako ih pečete u isto vrijeme, na pola pečenja zamijenite pleh i okrenite da se toplina ravnomjerno rasporedi, a kocke bundeve ravnomjerno omekšaju.
3. Zatim omekšale kocke bundeve prebacite u blender i izmiksajte u pire. Možete koristiti i štapni mikser.
4. Preporučam i cijeđenje pirea, jer će previše vodenasti pire izazvati prilično nezadovoljstva, pogotovo kod pečenja slastica.
5. Pire od bundeve volim zamrznuti u vrećicama od 150 g. Ostatak spremim u staklenu teglicu i potrošim u roku od tri dana.
VRIJEME PRIPREME: 60 minuta
RECEPT PRIPREMILA: Maja Kocjan
Komentari (0)