Pastirska pita sa šampinjonima
Odlična pastirska pita ili Shepherd’s Pie od mljevenog mesa i pire krumpira. Ovo jelo vole odrasli, ali i najmlađi gurmani. Ako želimo još više impresionirati izgledom jela, pire krumpir možemo pošpricati vrećicom za ukrašavanje.
SASTOJCI:
Pire krumpir:
* 800 g krumpira
* 5 žlica mlijeka
* 30 g maslaca
* sol
Umak od mesa:
* 2 glavice luka
* 3 režnja češnjaka
* 150 g očišćenih šampinjona narezanih na ploške
* 2 mrkve narezane na tanke trakice
* 750 g mljevenog mesa (najboljše mleta govedina)
* 500 ml pasiranu rajčicu / umak od rajčice
* začini prema ukusu - sol, papar, kurkuma, mljevena paprika, bosiljak, orifgano …
OPIS POSTUPKA:
Pire krumpir: Krumpir ogulite, narežite i skuhajte. Ocijedite i dodajte mlijeko i maslac pa napravite pire. Solite prema ukusu.
Umak od mesa:
Luk nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte mrkvu, češnjak i šampinjone pa kratno propirjajte. Umiješajte mljeveno meso i pirjajte dok ne promijeni boju, začinite, dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte približno 1 sat.
Prebacite meso u vatrostalnu posudu i poravnajte. Po vrhu rasporedite pire i dekorirajte uz pomoć vilice (kasnije će se lijepo zapeći). Pecite 20-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C dok površina ne dobije lijepu boju.
VRIJEME PRIPREME: oko 2 sata
RECEPT PRIPREMILA: Tamara Rumac
Komentari (0)