Orada na žaru
SASTOJCI:
* svježa orada
* maslinovo ulje
* limun
* 2 režnja češnjaka
* žlica peršina
* sol
* grančica svježeg ružmarina
OPIS POSTUPKA: Svježu oradu operemo s vodom i zatim ju osušimo papirnatim ubrusom (izvana i iznutra). Kad je suha, namažemo ju Maslinovim uljem.
Pripremimo premaz za ribu. Iscijedimo limunov sok, na sitno nasjeckamo češnjak, narežemo peršin, dodamo žličicu soli i sve zajedno promiješamo.
Ribu stavimo na vruće rešetke roštilja (temp. roštilja neka bude oko 200 °C). Najbolje je ako ribu pečemo na roštilju na ugljen, jer će imati okus po dimu. Mrežu roštilja namažemo uljem.
Oradu stavimo na mrežu i najprije ju kliznemo uzduž rešetki, kako se ne bi primila tijekom pečenja. Pečemo jednu stranu sve dok donji dio ribe ne bude pečen (bijele boje), a zatim ju okrenemo. Drugi dio pečemo manje vremena (dok meso ne bude bijele boje). Vrijeme pečenja ovisi o veličini orade, oko 15 minuta.
Na kraju, prije nego maknemo ribu s roštilja, premažemo ju prethodno napravljenim umakom (s obje strane).
VRIJEME PRIPREME: 15 minuta + pečenje približno 15 minuta
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja
Komentari (0)