Prijava
Što time dobivaš?
  • Poklon E-edukacija: "Osnove zdrave prehrane"
  • Brz i jednostavan pregled narudžbi
  • Svi tvoji recepti na jednom mjestu
  • Pristup svim besplatnim e-knjigama
  • Mogućnost kupnje godišnje besplatne dostave
  • Najbolji popusti i ostale pogodnosti
  • Besplatno testiranje novih proizvoda
Neukusna hrana je najčešći razlog za prestanak mršavljenja

Neukusna hrana je najčešći razlog za prestanak mršavljenja

Istraživanja su pokazala da ljudi rijetko ostanemo na dijeti ako nam hrana nije ukusna. Začini i biljke su najbolje rješenje za poboljšavanje okusa jela, ne sadrže prazne kalorije, dodani šećer i natrij.

Jesti ćemo s užitkom i zbog začina i biljaka ćemo i brže smršaviti.

8 začina i biljaka koji dokazano pomažu kod mršavljenja:

Kumina

 istraživanju na sveučilištu Shahid Sadoughi su zaključili da su ženske koje su pojele jednu žlicu kumine na dan izgubile tri puta više tjelesne masti nego one koje je nisu konzumirale. Snizile su se njihove vrijednosti LDL kolesterola zato jer kumina sadrži fitosterole koje tijelu onemogućavaju njegovu apsorpciju. Kumina je odlična u juhama od povrća, jednolončnicama, salatama i umacima od povrća.

Kardamom

Jedna od najdražih začina u Indiji koja je poznata po tome da pomaže ubrzati metabolizam i jačati imunološki sustav. Kardamom upotrebljavaju kod problema s urinarnim traktom. Preporučujemo ga kao dodatku kavi ili čaju.

Maslačak

S konzumiranjem maslačka ne radimo uslugu našim okusnim bradavicama nego se pobrinemo i za naše zdravlje. Maslačak sadrži puno željeza, kalija i vitamina A, C i E. Detoksicira tijelo, onemogućava napuhanost, brine se za sjajnu kožu i blaži predmenstrualni sindrom.

Cimet

Omiljen začin koji nas podsjeća na prosinac i Božićne praznike ima puno više ljekovitog značaja koji pomažu kod snižavanja tjelesne težine. Dokazano ubrzava metabolizam, smanjuje vrijednosti LDL kolesterola i usporava apetit. U nekim istraživanjima su zaključili da cimet u jelima snizi jelu glikemijski indeks za 18-29 %.

Đumbir

Đumbir je zbog svog ljekovitog značaja omiljen u domaćoj ljekarni. Usporava nastanak kortizola kojeg zovemo i stresni hormon. Taj hormon povezuju s povećanjem tjelesne mase i masti oko trbuha. Đumbir kontrolira krvni šećer i snižava vrijednosti kolesterola. Poznat je i o tome što smanjuje apetit. Neka istraživanja su pokazala da je kod mršavljenja najbolji u kombinaciji s limunom.

Crni papar

Nutricionistica Barbara Mendez kaže da crni papar usporava nastajanje novih masnih stanica i s tim onemogućava dobivanje tjelesne težine.

Kajenski papar/čili

Kajenski papar diže tjelesnu temperaturu i s tim pokreće metabolizam. Po riječima Lauren Minchen, savjetnice za zdravu prehranu možemo s dodatkom kajenskog papar potrošiti do 100 kalorija na dan.

Kurkuma

Žuti začin koji ubrzava metabolizam i pomaže pri sagorijevanju masti što su zaključili u istraživanju na sveučilištu Tufts. Konzumiranje kurkume produžava život, štiti jetru, uništava kancerogene stanice, smanjuje vrijednost kolesterola i štiti od dementnosti.

Između začina i bilja koji pomažu kod mršavljenja moramo spomenuti još  ženšen/ginseng, peršin, klinčić, sjeme gorušice, češnjak, metvica, korijander, guarana, kopriva i anis.

PRIPREMILA: Tjaša K.


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.
Top hitovi