Prijava
Što time dobivaš?
  • Poklon E-edukacija: "Osnove zdrave prehrane"
  • Brz i jednostavan pregled narudžbi
  • Svi tvoji recepti na jednom mjestu
  • Pristup svim besplatnim e-knjigama
  • Mogućnost kupnje godišnje besplatne dostave
  • Najbolji popusti i ostale pogodnosti
  • Besplatno testiranje novih proizvoda
Neka vas probava više ne muči

Neka vas probava više ne muči

Grčevi, napuhnut trbuh, probadanja, zatvor - sve su to znakovi probavnih tegoba koji barem povremeno muče svakoga... Ostavimo li po strani činjenicu koliko su takvi problemi dosadni i bolni, ne smijemo zaboraviti da je probavne probleme dobro riješiti jer mogu dovesti do nekih ozbiljnijih komplikacija...

Koliko dugo traje cijeli proces probave ovisi o svakom pojedincu, a također i o spolu. Potrebno je oko šest do osam sati nakon obroka da hrana prođe kroz želudac i tanko crijevo. Zatim ulazi u debelo crijevo gdje se nastavlja probavljati. Voda se također apsorbira, a u posljednjoj fazi se izlučuje neprobavljena hrana.

Hrani je potrebno oko trideset šest sati da prođe kroz cijelo debelo crijevo. Može proći od dva do pet dana od trenutka kada progutamo hranu do trenutka odlaska na WC.

Normalno izlučivanje stolice je, baš kao i cijeli proces probave, vrlo individualan. Normalnim se smatra kada od tri puta dnevno do tri puta tjedno posjećujemo toalet. Djeca trebaju još češće imati stolicu. Ako probava ne radi u takvom ritmu, može doći do nadutosti i grčeva, bolova u trbuhu, probadanja i drugih tegoba.

Komu ili čemu možemo pripisati krivnju za takve neugodnosti?

Prehrana je često kriva za probleme s probavom, no u današnjem ubrzanom svijetu ključni čimbenik probavnih poremećaja je i stres kojem smo svakodnevno izloženi. Na probavni ritam utječu i razne bolesti, lijekovi, emocionalno stanje osobe i putovanja…

Jedan od najčešćih problema je …

Najčešća probavna tegoba je zatvor, a zatim bolovi u trbuhu u obliku grčeva, nadutosti i probadanja.

Iako je zatvor čest problem i rijetko uzrokuje komplikacije, dobro je posjetiti liječnika ako primijetimo krv u stolici, ako imamo jake bolove dulje od dva dana ili naizmjence proljev i zatvor, možda čak i povraćanje. Važno je biti oprezan čak i ako primijetimo brzi gubitak kilograma, iako nismo krenuli ni na kakvu dijetu.

Najčešći razlozi koji uzrokuju zatvor su:

  • konzumiranje premalo vlakana,
  • pijenje premalo tekućine, posebno vode,
  • nedovoljno kretanja ili dugo ležanje (zbog bolesti ili nemoći),
  • preopterećenost i stres,
  • svjesno zadržavanje fekalija jer u određenim okolnostima ne možemo ići na zahod,
  • promjene okoline i putovanja,
  • prestanak uzimanja laksativa,
  • hemoroidi,
  • uzimanje određenih lijekova.

Što možemo sami učiniti?

Psilium ili indijski trputac

Najviše možemo učiniti zdravim načinom života. Izuzetno je važno jesti više hrane bogate vlaknima (povrće, voće, mahunarke, mekinje, cjelovite žitarice...), jer vlakna na sebe vežu vodu i tako omekšavaju stolicu.

Sjajan način za dodavanje vlakana u prehranu je konzumiranje indijskog trputca, odnosno psiliuma…

Psilium djeluje na način da apsorbira vodu u crijevima i olakšava defekaciju te pomaže pri redovitom pražnjenju crijeva bez izazivanja napuhnutosti.

Može se povremeno koristiti za ublažavanje zatvora ili dodavati prehrani za poticanje redovitog pražnjenja crijeva i općeg probavnog zdravlja. Vlakna su i hrana za dobre bakterije u crijevima, a djeluju i kao metla - čiste crijeva od otpadnih tvari i toksina koji se tamo nakupljaju.

Psilium se može jednostavno umiješati u vodu i piti, ili dodati u jogurte, juhe, umake, pa čak i deserte, jer djeluje kao izvrstan i vrlo koristan zgušnjivač. Njegovom uporabom ubijemo dvije muhe jednim udarcem, jer možemo pripremiti izvrsna jela, a ujedno brinemo o zdravlju naše probave.

Osim vlakana, važno je i konzumiranje tekućine, posebno vode, a poznati kućni lijek je i mineralna voda s magnezijem.

Zašto baš magnezij …

Magnezij ima ključnu ulogu u više od tri stotine enzimskih procesa u tijelu. Ti procesi uključuju neke koji pomažu u razgradnji hrane u crijevima. Niska razina magnezija stoga može uzrokovati probavne probleme ili pogoršati već postojeće.

Kada govorimo o probavi, često prvo pomislimo na vlakna i probiotičke kulture. A oboje su zaista neophodni za zdravu probavu. Također je potrebno voditi računa o drugim hranjivim tvarima, a minerali, poput magnezija, ključni su za probavu. Jedna od studija je pokazala da nedostatak magnezija može promijeniti naš mikrobiom odnosno ravnotežu mikrobnih kultura u crijevima.

Magnezij je dobro dodavati u prehranu svaki dan kako bi se poboljšala probava. Može se konzumirati u obliku što prirodnijeg dodatka prehrani, kao npr. magnezij dobiven iz algi vrste Ulva lactuca.

Prirodni magnezij osim samog magnezija, sadrži i druge fitonutrijente, koji su važni i za apsorpciju i za probavu.

Kako bi dodatno pomogli probavi, možemo uključiti u prehranu:

  • Laneno sjeme – jer bubri u crijevima i luči sluz, povećava volumen stolice i potiče peristaltiku crijeva.
  • Sjemenke gorušice – trebale bi imati protuupalni učinak i pomoći u razgradnji masne hrane. Također bi trebale pomagati kod detoksikacije i olakšati probavu.

A slavni probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se mogu unositi s fermentiranom hranom ili s dodacima prehrani. Sve veći broj studija pokazuje da je ravnoteža ili neravnoteža bakterija u probavnom sustavu povezana s općim zdravljem, kao i bolešću.

Mikrobiološke kulture promiču zdravu ravnotežu crijevnih bakterija i povezane su s mnogim zdravstvenim dobrobitima.

Dobre mikrobne kultureProbiotici su zapravo tzv. "dobre bakterije" odnosno živi mikroorganizmi, čije konzumiranje pozitivno utječe na zdravlje, budući da su prirodno prisutni i u crijevima, i moramo se pobrinuti da ima više dobrih nego loših koji dovode naša crijeva u neravnotežu. To se može dogoditi zbog bolesti, uslijed uzimanja lijekova poput antibiotika, kontracepcijskih pilula i drugih, loše prehrane i još mnogo toga…

Posljedice mogu biti čak i alergije, psihički problemi, pretilost, a jedan od prvih simptoma svakako su probavni problemi koji se očituju u obliku proljeva ili problema sa zatvorom, nadutošću...

Kako bismo to izbjegli, preporuča se konzumiranje fermentirane hrane ili pića kad god je to moguće. To uključuje jogurte, kiseli kupus, kiselo povrće i pića kao što je blagotvorna kombucha.

Možemo dodati i kvalitetan dodatak prehrani, koji mora sadržavati nekoliko različitih mikrobioloških sojeva i prebiotika, odnosno vlakana koja jedu mikrobne kulture. Takvi su npr. Imunobiotici.

Osim zdravog načina života, kombinacijom različitih mjera možemo uvelike ublažiti probavne probleme, a posljedično se možemo riješiti i drugih problema koji mogu biti uzrokovani probavom, a da toga nismo ni svjesni. Imunološki sustav, alergije, dermatitis, akne, hormonska neravnoteža i ostalo... Sve to može imati svoj izvor upravo u crijevima.

Stoga se isplati potruditi i posvetiti malo više pažnje probavi. Sigurno ćeš se ubrzo puno bolje osjećati.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.
Top hitovi