Najbolja veganska povrtna musaka s lećom
SASTOJCI:
* 10 srednje velikih oguljenih krumpira (800-900 g)
* 2 velika bijela luka (nasjeckana na sitno)
* 1 tikvica (naribana)
* 3 mrkve (oguljene i naribane)
* 100 g mljevenih oraha
* 480 g smeđe leće (neto dvije konzerve od 400 grama)
* 300 ml zobenog vrhnja
* veganska mozzarella (po želji)
* češnjak u prahu
* univerzalna mješavina začina
* Himalajska sol
* maslinovo ulje
OPIS POSTUPKA: Ogulite krumpir i narežite ga na kriške debljine nešto manje od pola centimetra. Kuhajte u slanoj vodi desetak minuta. Krumpir treba skuhati na pola. Ocijedite i pripremite povrće. Operite povrće. Najprije nasjeckajte luk i popržite ga na malo maslinovog ulja. Zatim dodajte češnjak u prahu, univerzalnu mješavinu začina i sol. Ogulite mrkvu i naribajte je. Naribajte tikvice. Oboje dodajte luku i pirjajte. Dodajte još 100 g mljevenih oraha i dvije konzerve leće, obavezno bez vode. Leću prethodno dobro operite pod vodom. Namažite pleh za pečenje maslinovim uljem. Stavite prvi sloj krumpira. Kod prvog sloja je najvažnije da ima što manje nepokrivenih dijelova kako bi se musaka lijepo izrezala i stajala kada je izvadimo iz pleha. Zatim po krumpiru stavite pola mase. Prelijte sa oko 100 ml zobenog vrhnja. Pokrijte krumpirom. Pokrijte mješavinom povrća. Ulijte oko 100 ml vrhnja. Pokrijte krumpirom. Ponovno prelijte sa oko 100 ml zobenog vrhnja. Po želji pospite veganskom mozzarellom, ali nije nužno. Pecite sat vremena na 180 Celzijevih stupnjeva u zagrijanoj pećnici. Za ljepše rezanje, ostavimo 20-30 minuta da se odmori i malo ohladi, a onda poslužimo.
VRIJEME PRIPREME: 90 minuta
RECEPT PRIPREMILA: Anja Geč
Komentari (0)