Nabujak od skute s prelijevom od jagoda
Ukusan, sočan i ne presladak nabujak od skute.
SASTOJCI:
* 2 žlice pšeničnog ili pirovog griza
* 3 žlice mlijeka
* 500 g lagane skute
* 3 žlice kiselog vrhnja
* 40 g otopljenog maslaca
* žličica organske limunove korice
* 2 jaja (veličina M ili L)
* 2 žlice šećera (dijabetičari mogu zamijeniti eritritolom)
* prstohvat soli
Preljev tijekom pečenja:
* 1 žumanjak
* žličica šećera u prahu (dijabetičari mogu zamijeniti mljevenim eritritolom)
Preljev:
* 200 g jagoda
* 1/3 žličice konjak glukomanana
* žlica šećera (po želji, dijabetičari mogu izostaviti)
OPIS POSTUPKA: Zagrijemo 3 žlice mlijeka i dodamo griz. Promiješamo, a u međuvremenu pripremimo smjesu od preostalih sastojaka, osim kiselog vrhnja (skuta, otopljeni maslac, limunova korica, šećer, sol i jaja). Smjesu griza i mlijeka pomiješamo s kiselim vrhnjem i tu smjesu ulijemo u smjesu od skute. Dobro izmiješamo i izlijemo u kalup za tortu, na čijem dnu je izrezan krug od papira za pečenje.
Pečemo 25 minuta na 200°C, zatim premažemo smjesom žumanjaka i šećera u prahu i pečemo još 15 minuta.
Preljev pripremimo tako da izblendamo očišćene jagode, dodamo malo konjak glukomanana i šećera. Za dekuraciju će odlično poslužiti nekoliko listića svježe mente ili matičnjaka.
VRIJEME PRIPREME: 15 minuta + pečenje 40 minuta
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Mateja
Komentari (0)