Međimurska gibanica
SASTOJCI:
Tijesto:
* 180 g pirovog bijelog brašna
* 1 žličica praška za pecivo / vinskog kamena
* 3 žumanjka
* 50 g kokosovog šećera (ili bilo kojeg drugog zaslađivača)
* 75 g maslaca
Nadjev od oraha:
* 200 g mljevenih oraha
* 2 žlice ruma
* prstohvat soli
* 40 g kokosovog šećera (ili bilo kojeg drugog zaslađivača)
* 1 dl mlijeka
Nadjev od skute:
* 400-500 g lagane pasirane skute
* 3 bjelanjka
* 60 g eritritola (ili bilo kojeg drugog zaslađivača)
* masnoća za pleh (kokosovo ulje / maslac)
OPIS POSTUPKA:
Za biskvit pomiješamo sve sastojke. Upotrijebimo maslac sobne temperature. Sve umijesimo u glatko tijesto, oblikujemo kuglu i stavimo u hladnjak.
Dok se tijesto hladi pripremimo oba nadjeva. Za nadjev od oraha samo dobro promiješamo sve sastojke. Za nadjev od svježeg sira prvo istučemo bjelanjke u snijeg. Svježi sir i eritritol dobro izmiksamo mikserom da dobijemo glatku masu, a zatim ručno polako dodajemo bjelanjke kako bi se održala lagana struktura.
Pleh za pečenje premažemo masnoćom i rasporedimo tijesto na dno. Tijesto se može valjati malim valjkom ili potiskivati dlanovima. Pokušamo ga rasporediti što ravnomjernije po plehu. Zatim rasporedimo nadjev od oraha i lagano ga pritisnemo. Po vrhu rasporedimo nadjev od svježeg sira.
Pečemo 35-40 minuta na 180 stupnjeva (vrući zrak).
VRIJEME PRIPREME: 20 minuta + pečenje 35-40 minuta
RECEPT PRIPREMILI: Malinca Nastja i Filip
Komentari (0)