Lagani proljetni cheesecake
U ovom receptu svi su nezdravi sastojci zamijenjeni i prilagođeni zdravijima. Izrada slastice je vrlo kratka, kolač se ne peče nego miksa i slaže sloj po sloj.
Za ukrašavanje upotrijebite jestivo cvijeće i maštu. Uz desert možete poslužiti neki voćni preljev – jednostavno smiksajte jagode, kupine, maline ili neko slično voće s medom, bez kuhanja. I vi i vaši ukućani bit će oduševljeni kremastim kiselkasto slatkastim okusom ; cheesecake se doslovno topi u ustima!
SASTOJCI:
Za podlogu:
* ½ šalice badema
* 10 datulja bez koštica
* ½ jušne žlice kakaa
* 2 jušne žlice kokosovog ulja
* prstohvat himalajske soli
* 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Za kremasti dio:
* ½ šalice indijskih oraščića
* 6 jušnih žlica grčkog jogurta
* 200 g svježeg kravljeg sira
* 3 jušne žlice meda
* 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
* sok od pola limuna
Za zgušnjavanje kreme:
* 2 čajne žličice agar agara u prahu
* ½ šalice vode
OPIS POSTUPKA:
1. Indijske oraščiće namočite najmanje 4 sata. Ocijedite i isperite ih.
2. Za podlogu miksajte bademe do brašnaste strukture. Dodajte datulje, sol, vaniliju i kakao i miksajte dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu.
3. Obložite manji kalup za kolač prozirnom folijom i ravnomjerno nanesite smjesu po dnu kalupa.
4. Stavite indijske oraščiće u blender, dodajte 2 žlice vode i miksajte do glatke strukture. Dodajte ostale sastojke (jogurt, sir, vaniliju, sok od limuna i med) i miksajte dok ne dobijete kremu.
5. Za zgušnjavanje pomiješajte vodu s agar agarom i stavite kuhati do vrenja. Smanjite temperaturu i kuhajte miješajući još 1 minutu. Malo ohladite i umiješajte u kremu te ponovno kratko miksajte .
6. Kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi. Stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
7. Prije posluživanja ukrasite jestivim proljetnim cvijećem.
8. Poslužite rashlađeno uz voćno medni preljev i uživajte u laganom i zdravom desertu!
RECEPT PRIPREMILA: Ivanka Brček, Zdrava Iva
Komentari (0)