Lagana chia puding tortica
SASTOJCI:
Za donji sloj:
* 1 paket datulja (200 g) namočene 10 minuta u vrućoj vodi
* 1 2/3 šalice cjelovitih zobenih pahuljica
* 4 žlice vode (u kojoj su datulje bile natopljene)
* ½ žličice soli
Za chia sloj:
* 1 šalica biljnog mlijeka
* 5 žlica chia sjemenki
* 1 ½ šalice smrznutih borovnica (200 g)
* 1 ¾ šalice što čvršćeg jogurta (biljno)
* ¼ do 1/3 šalice agavina sirupa (ili meda)
* 1 ½ žličica ekstrakta vanilije
* 2 žličice agar-agara u prahu (može i 2 žlice želatine)
OPIS POSTUPKA: 1. U multipraktiku prvo izmiksajte datulje i vodu u pastu. Dodajte zobene pahuljice i sol te grubo promiješajte, tako da dobijete ujednačenu ljepljivu smjesu. Dno pleha za pečenje obložite papirom za pečenje i rasporedite smjesu po cijeloj površini.
2. U šalici spojite biljno mlijeko i chia sjemenke i ostavite sa strane 10 minuta.
3. U blenderu pomiješajte sve preostale sastojke za 'chia sloj', osim agar agara, dok ne postane glatko. Sadržaj ulijte u mali lonac, umiješajte prašak od agar agara i pričekajte dok ne zakipi. Kad minimalno zakuha, miješajte još 2 minute da se aktivira agar agar. Maknite sa štednjaka, brzo umiješajte zgusnutu smjesu mlijeko + chia sjemenke i rasporedite po donjem sloju.
4. Tortu stavite preko noći u hladnjak tako da se gornji sloj dobro zgusne i stvrdne.
VRIJEME PRIPREME: 20 min, preko noći
RECEPT PRIPREMILA: Monika Škorjanc – earthlymonika
Komentari (0)