Kokosnjača
Kod baka i rodbine obično se mogu pronaći orahnjače i makovnjače. Kod nas doma je malo drugačije. Svi smo ljubitelji kokosa, zato smo napravili ovu kokosnjaču.
SASTOJCI:
Tijesto:
* 500 g pirovog bijelog brašna
* 40 g kvasca
* 60 g maslaca
* 80 g kokosovog šećera (u ovom slučaju tijesto će biti svijetlo smeđe boje)
* 2 jaja
* 2 dcl mlijeka
* 1 žličica limunove kore
* vanilija u prahu ili pasta od vanilije
* 1 žlica soli
* 0,5 dcl ruma
Nadjev:
* 250 g naribanog kokosa
* 2 dcl kokosovog mlijeka
* 2 žlice kiselog vrhnja
* 100 g maslaca
* 2 jaja
* 100 g šećera (ja sam koristila zaslađivač eritritol kako bi ndjev bio lijepe bijele boje)
OPIS POSTUPKA: Za tijesto prvo izmrviti kvasac, dodati mu žličicu šećera i preliti s 1 dcl mlakog mlijeka. Dobro izmiješati i ostaviti da se diže oko 2-3 minute.
Za to vrijeme prosijati brašno i napraviti udubinu. U nju uliti kvasac i malo promiješati.
U drugoj posudi pjenasto izmiješati jaja, šećer, maslac zagrijan na sobnoj temperaturi, koricu limuna, sol, vaniliju, mlijeko i rum. Dodati u brašno i sve dobro umijesiti da se dobije mekana gruda tijesta. Ako je tijesto premekano dodati još malo brašna.
Staviti tijesto u zdjelu za dizanje i ostaviti da se diže na toplom mjestu oko sat vremena.
Za to vrijeme pripremiti nadjev. Jaja i maslac zagrijane na sobnoj temperaturi pjenasto izmiksati mikserom pa dodati sve ostale sastojke za nadjev.
Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj površini. Premazati ga nadjevom i zarolati.
Staviti u namašćen lim za pečenje. Od ovih sastojaka dobijemo 1 kokosnjaču (na slici) i 1 malu pogačicu.
Ostaviti da se diže u posudi za pečenje oko pola sata pa izbockati tijesto čačkalicom. Peći oko 45 minuta na 180 stupnjeva.
VRIJEME PRIPREME: 1 sat + dizanje 1,5 sat
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja
Nives
E ovo ću sigurno napravit. Novost i svježina u odnosu na standardne orehnjače i makovnjače.