Koji su najbolji prirodni zaslađivači?
Prirodni zaslađivači zdrava su alternativa za vrlo popularan i često korišten bijeli šećer koje poznajemo i po imenu "bijeli otrov". U usporedni s bijelim šećerom sadrže više hranjivih tvari jer nisu toliko prerađeni, imaju manju energijsku vrijednost, nizak glikemijski indeks, manje kalorija i ne uzrokuju učinak ovisnosti.
U Malincinoj ostavi možete pronaći slijedeće zdrave zaslađivače:
Stevija listići u prahu - listići stevije imaju sladak okus te se posušeni i mljeveni u prah koriste kao zaslađivač. Mogu ju upotrebljavati i dijabetičari. Glikozidi stevije smanjuju osjećaj gladi te tako reguliraju tjelesnu težinu. Osim toga stevija regulira krvni tlak, pomaže kod problema s kožom, ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje te smanjuje nastanak zubnog karijesa.
Lucuma – žuta sredina egzotičnog voća vrlo je slatka i bogata s karotenima među kojima je i beta karoten koji je snažan antioksidans te smanjuje rizik od bolesti i jača imunitet.
Ksilitol ili brezin šećer - ima vrlo sličan (sladak) okus kao i šećer. Je niskokaloričan zato je odličan za diabetičare i one koji se žele riješiti viška kilograma. Sprječava razvoj štetnih bakterija u usnoj šupljini, štiti zube te ih opskrbi s minerali.
Kokosov šećer – sadrži minerale kao što je željezo, cink, kalcij, kalij, a osim toga sadrži i inulin koji je slabo topiv v vodi zato usporava apsorpciju glukoze u krv. Tako ima minimalan učinak na porast šećera u krvi i odličan je za dijabetičare.
Javorov sirup – pravi sirup od javora ima više hranjivih tvari od meda, a sadrži čak 54 antioksidansa koji sprječavaju i usporavaju nastanak slobodnih radikala koji uzrokuju dijabetes, rak itd. Visok sadržaj cinka i mangana poboljšavaju zdravlje srca i jačaju imunitet.
Rižin sirup - je tekući i vrlo sladak. Sadrži puno minerala kao što je kalcij, kalij, magnezij, fosfor…), ne sadrži gluten.
Agavin sirup – zadnjih nekoliko godina postao je vrlo popularan zbog jakog slatkog okusa te ga zato upotrijebimo u manjoj količini za razliku od bijelog šećera. U kombinaciji s drugim namirnicama ma neutralan okus zato se ga može koristiti kod pripreme skoro svih jela.
Eritritol - prirodni zaslađivač koji je po izgledu i okusu vrlo sličan bijelom šećeru, a ima 0 kalorija i glikemijski indeks 0. Proizvodi se prirodnim postupkom fermentacije glukoze i pogodan je za sve koji žele smanjiti svakodnevan unos ugljikohidrata ili se riješiti viška kilograma, a osim toga mogu ga koristiti i dijabetičari.
Yacon - veći dio gomolja sastavlja vlakno inulin koju naše tijelo teško probavi i zato nema učinka na porast šečera u krvi te je pogodan za dijabetičare. Ima prebiotično djelovanje jer potiče rast korisnih bakterija u crijevu. Yacon mogu koristiti i oni koji imaju probleme s kandidom.
* glikemijski indeks
** u usporedni s bijelim šećerom
Komentari (0)