Knedle sa šljivama
Knedle sa šljivama su staro slovensko jelo koje sve češće nalazi mjesto u mojoj kuhinji. Ja s knedlama ne eksperimentiram previše - najbolji su po receptu moje bake sa šljivama ili jagodama. Ponekad ih zamijenim sa pšeničnim brašnom – inače ispadnu s kamutom malo ljepljivi.
SASTOJCI:
Tijesto od krumpira:
* 75 dag krumpira
* 25 g maslaca
*1 žličica soli
*1 jaje
* 300-400 g oštrog pšeničnog/kamutovog brašna
Ostalo:
* šljive (možemo upotrebiti i jagode, maline, borovnice, marelice...)
* krušne mrvice
* kokosovo ulje
* kokosov šećer
* prstohvat cimeta
OPIS POSTUPKA: Dobro skuhamo cijeli krumpir, ogulimo ga i zgnječimo. Pričekamo da se ohladi. Dodamo maslac, sol, jaje i brašno. Količinu brašna prilagodimo glede na vrstu krumpira. Sve skupa gnječimo doke ne dobijemo čvrsto i glatko tijesto. Sa žlicom uzmemo dio tijesta, spljoštimo ga s rukama, dodamo na sredinu voće i dobro zarolamo i zatvorimo u knedlu. U velikoj posudi zavrijemo posoljenu vodu. U vrelu vodu stavimo knedle i kuhamo ih toliko dugo dok ne isplivaju na vrh. U tavi zgrijemo kokosovo ulje, dodamo mrvice i knedle brzo popečemo. U mrvice možemo dodati malo kokosovog šećera i cimet. Serviramo knedle s popečenim mrvicama.
VRIJEME PRIPREME: 1 h
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja