Kisela juha
Kisela juha je zanimljivo i tradicionalno jelo jednostavne pripreme, a najviše paše u zimskim danima i nakon raznih proslava kada je organizmu potrebna lakša hrana. Moja verzija juhe je primjerena za sve koji nisu ljubitelji klasičnih kiselih juha sa svinjskim nogicama, stoga sam koristila meso narezano na kocke.
SASTOJCI:
* 500 g svinjskog mesa narezanog na kockice
* 1 luk
* maslinovo ulje
* 3 režnja češnjaka
* 700 g smrznutog mixa povrća za juhu ( mrkva, grašak, krumpir, koraba ili po želji)
* 1 l jušnog temeljca
* 1 l vode + voda za zalijevanje mesa
* stabljika celera
* vezica peršina
* začini po želji: sol, papar, muškatni oraščići, ljuta paprika, slatka paprika, lovorov list, ružmarin
* 1 žlica jabučnog octa
* 1 žlica kiselog vrhnja
PRIPREMA: U većoj posudi za kuhanje na malo masnoće propirjamo meso, dodamo sol i papar, muškatni oraščić i ljutu papriku. Tijekom pirjanja podlijevamo vodom.
Dodamo sitno nasjeckani luk i češnjak pa uz stalno miješanje kuhamo tako dugo dok se luk u potpunosti ne rastopi. Ulijemo 1 l jušnog temeljca i 1 l vodu (može i manje) pa pustimo da zavrije. Dodajemo povrće i kuhamo na laganoj vatri dok se povrće ne skuha. Pred kraj kuhanja jelu dodajemo još peršin, jabučni ocat i žlicu kiselog vrhnja. Pustimo još par minuta krčkati pa poslužimo.
VRIJEME PRIPREME: 1 h 30 min
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Dominika
Komentari (0)