Keksići od maslaca
Blagdansko vrijeme je najbolje za pripremu keksića od maslaca. Naravno, u njima uživamo i bilo kad tijekom cijele godine. Odlični su uz šalicu toplog Happy cacao mixa.
SASTOJCI:
* 1 kg pirovog bijelog mekog brašna
* 200 g kokosovog šećera
* 1 prstohvat soli
* 2 vrhom pune žlice kiselog vrhnja
* 2 paketića vanili šećer
* 1 veliko jaje
* 500 g maslaca
* naribana kora jednog bio limuna
* 10 žlica hladne vode, po potrebi može i više
* tamna čokolada ili čokoladne kapljice Cavalier
OPIS POSTUPKA: Iz ove smjese dobijemo poprilično keksića, pa po želji možemo upotrijebiti samo polovicu sastojaka. Kod pola smjese umjesto jednog velikog jaja, uzmemo jedno manje.
Prvo u posudu stavimo brašno, dodamo sol, vanilin šećer i kokosov šećer, te dobro promiješamo. Zatim dodamo jaje, kiselo vrhnje, naribanu limunovu koricu i na kraju još maslac, koji je sobne temperature, ne previše čvrst.
Počnemo mijesiti tijesto i cijelo vrijeme mu dodajemo vodu, koja obavezno mora biti hladna. Tijesto na kraju mora biti dovoljno mekano da ga možemo razvaljati kako se tijekom valjanja ne bi previše mrvilo.
Kad smo izmijesili tijesto, pokrijemo ga kuhinjskom krpom i ostavio stajati pola sata na sobnoj temperaturi. Zatim ga razvaljamo na najviše 5 mm debljine i pomoću kalupa za kekse izrežemo u oblike po želji. Kekse stavimo u pekač, prethodno obložen pek papirom.
Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva. Kekse pečemo otprilike 15 minuta, odnosno tako dugo dok ne dobiju nježnu boju.
VRIJEME PRIPREME: 1 sat
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Dominika
Komentari (0)