Izvrsne kocke od heljde
SASTOJCI:
* 100 g heljdina kaša
* 100 g maslaca (kokosovo ulje)
* 5 žlica meda ili javorovog sirupa
* 3 jaja
* 20 g kakaa
* 10 g rogača
* 200 g heljdinog brašna
* 200 g pirovog brašna
* 1 prašak za pecivo
* korica od limuna
* kandirana naranča
* 150 ml mlijeka (zobeno, kravlje, rižino mlijeko, ...) – po potrebi i više (ovisno od vrste brašna i koliko je masa vodenasta).
Tijesto bi trebalo biti slično tijestu za biskvit.
OPIS POSTUPKA: Heljdu proberemo, operemo i kuhamo u kipućoj vodi. Kada je kuhana (cca. 15 min) ju ocijedimo i ohladimo. Umiješamo žumanjke, te dodamo maslac, mlijeko, koricu od imuna, kakao, brašno i prašak za pecivo. U tijesto dodamo još kuhanu heljdinu kašu, te kandiranu naranču. Bjelanjke izlupamo u tvrdi snijeg i uz lagano miješanje dodajemo u tijesto. Masu ulijemo u pekač i pečemo 20 minuta na 180 stupnjeva. Nakon toga kolač ohladimo. Namažemo ga s domaćom marmeladom od marelica ili umjesto nje upotrijebimo med odnosno voće po želji. Na vrh naribamo čokoladu ili prelijemo glazuru od čokolade.
VRIJEME PRIPREME: 60 min
RECEPT PRIPREMILA: Donatella Pečovnik
Komentari (0)