Falafel s jogurtom u salati
SASTOJCI za oko 20 kuglica:
* 200 g sušenog slanutka
* 2 češnja češnjaka
* Po 3 grančice svježeg peršina, korijandera i mente
* 2 poriluka
* 1 žličica praška za pecivo (ili sode bikarbone)
* Po 1 žličica orijentalnog kima i korijandera
* sol
* 1 čajna žličica harise
* 4 žlice soka od limuna
* 2-3 žlice sjemenki sezama
* ulje za prženje
OPIS POSTUPKA: Slanutak isperite i namočite u hladnoj vodi preko noći. Sutradan ga stavite na cjedilo i dobro ocijedite. Ogulite češnjak. Začinsko bilje isperite i osušite, a listove natrgajte s grančica. Slanutak, češnjak i začinsko bilje sameljite štapnim ili električnim mikserom. Masa ne smije biti potpuno glatka, već grubo zrnasta i homogena. Poriluk očistite, operite i narežite na kolutiće. U kašu od slanutka dodajte poriluk, prašak za pecivo, kumin, korijander, ½ žličice soli, harisu i sok od limuna te dobro promiješajte. Od smjese mokrim dlanovima oblikujte 20-ak kuglica i uvaljajte ih u sezam. Zagrijte ulje u fritezi ili loncu na oko 160 stupnjeva. Kuglice po porcijama stavljajte u zagrijano ulje i pržite ih oko 4 minute dok ne porumene. Ocijedite ih na papirnatom ubrusu.
VRIJEME PRIPREME: 15 min priprema + 15 min pečenje
RECEPT PRIPREMILA: Maja Kocjan
Komentari (0)