Prijava
Što time dobivaš?
  • Poklon E-edukacija: "Osnove zdrave prehrane"
  • Brz i jednostavan pregled narudžbi
  • Svi tvoji recepti na jednom mjestu
  • Pristup svim besplatnim e-knjigama
  • Mogućnost kupnje godišnje besplatne dostave
  • Najbolji popusti i ostale pogodnosti
  • Besplatno testiranje novih proizvoda
Esencialne masne kiseline – tajna iza uzrečice

Esencialne masne kiseline – tajna iza uzrečice "zdrav kao riba"

Omega 3 maščobne kiseline, pored omega 6 masnih kiselina, esencijalne su za ljudsko tijelo – to znači da ih tijelo ne može samo stvoriti, već ih moramo, za njegove potrebe, unositi hranom. Samo tako se naše tijelo može uspješno boriti protiv slobodnih radikala koji uzrokuju upale i nastanak raznih bolesti.

Nužne su za zdrav razvoj i funkcioniranje tijela, te imaju značajnu ulogu u zdravlju organizma.

Svima nam je dobro poznata uzrečica Zdrav kao riba. Ribe so glavni izvor omega 3 masnih kiselina, prvenstveno DHK (dokozaheksaenska kiselina) i EPK (eikozapentaenska kiselina), dok ALK (alfa-linolenska kiselina) nalazimo u hrani biljnog izvora (orašastim plodovima, sjemenkama i nekim algama). Omega 3 masne kiseline imaju brojne pozitivne učinke na ljudsko tijelo i zato za njih kažemo da su izvor zdravlja.

Omega 3 masne kiseline:

  • korisne su za očuvanje i bolje zdravlje kardiovaskularnog sustava,
  • imaju pozitiv utjecaj u obrani od rakastih oboljenja,
  • ublažavaju upale svih vrsta,
  • usporavaju proces starenja
  • blagonaklono utječu na probleme s depresijom,
  • štite od moždanog udara i autoimunih bolesti,
  • pomažu pri uravnotežavanju krvnog tlaka,
  • smanjuju mogućnost nastanka ateroskleroze.

Postoje brojna istraživanja koja povrđuju pozitivne učinke na zdravlje ljudi i zato se pojavljuju i upute za konzumiranje većih količina omega 3 masnih kiselina kroz dodatke prehrani ili konzumiranje hrane koja sadrži veću količinu spomenutih masnih kiselina (prema preporukama europske i američke kardiološke udruge).

Zašto se preporučuje konzumiranje omega 3 masne kiseline?

Omega 3 masne kiseline sastavni su dio membrana (bioloških ovojnica) i imaju utjecaj na njihov rad. Membrane su od velikog značaja jer omogućavaju ili spriječavaju prelazak tvari kroz njih. Tkiva bogata membranama su na primjer mozak ili očna mrežnica.

Od začeća do starosti …

Prilikom razvoja bebe, nakupljaju se velike količine spomenutih kiselina u tkivima bogatim membranom, jer imaju iznimno važnu ulogu u razvoju očiju (utječu na oštrinu vida) i mozga (utječu na rast i psihomotorički razvoj bebe).

Da bi zalihe bile dovoljno velike za uspješan razvoj, važno je da buduća mama spomenute kiseline dobiva u dostatnim količinama tijekom trudnoće i tijekom prvih par mjeseci dojenja.Naime, beba kroz majčino mlijeko dobije omega 3 masne kiseline.

Nisu važne samo u početnom razvoju čovjeka, već i sve do kasne starosti, odnosno tijekom cijelog života, jer bez njih naš mozak i oči ne mogu pravilno funkcionirati. Veliku važnost imaju i u tvorbi hormona i njihovoj ravnoteži, što se odražava na zdravlje cijelog tijela i na očuvanje vitalnosti.

Ravnoteža između omega 3 i omega 6 masnih kiselina

Omega 6 masne kiseline također su esencijalne za ljudsko tijelo (tijelo ih ne može proizvoditi samo), ali ih lakše unesemo s hranom jer su prisutnije češće od omega 3.

U Europi s različitim biljnim uljima ne znajući unesemo previše omega 6 masti i premalo omega 3 masti. Ravnoteža je posljedično narušena. Dakle, važno je u prehranu dodavati više izvora omega 3 masti, kroz dodatak prehrani ili hranu s većim udjelom omega 3 masti.

Izvor važnih esencijalnih masti nalazi se na morskom dnu …

Omega 3 masne kiseline nastaju u morskom fitoplanktonu (biljnom planktonu). Taj glavni i prvotni izvor omega 3, hrana je morskim životinjama i zato najviše tih masti možemo pronaći u ribama, rakovima i morskim sisavcima.

Prilikom konzumiranja morske hrane, potrebno je pripaziti na tegobe koje donosi onečišćenje opasnim tvarima i utječe na velike predatorske ribe, kao što su tuna, morski pas, sabljarka (žive duže i zato su izloženije onečišćenju otrovima i opasnim tvarima). Za konzumiranje stručnjaci radije preporučuju manje ribe, poput sardela ili skuše.

Kakav je optimalan omjer između omega 3 i omega 6 masnih kiselina?

Omjer danas između omega 3 i omega 6 često iznosi 1:10, a ponekad dosegne čak i 1:25, što nije ni blizu optimalnom.

Prehrana bi za optimalan rad i potrebe ljudskog tijela morala sadržavati jednake količine jednih i drugih esencijalnih masnih kiselina, no tome nije tako. Do velikih promjena u korist omega 6 masti tijekom prošlog stoljeća je doprinijela proizvodnja biljnih ulja i moderna poljoprivreda koja se temelji na krmi od žita – oba su bogati izvori omega 6 masti.

Za uspostavljanje bolje ravnoteže potrebno je konzumirati više lanenih sjemenki, uljane repice i morskih riba ili algi. Više problema s porušenom ravnotežom imaju vegani i vegetarijanci, jer su životinjski izvori bogatiji udjelom omega 3 masnih kiselina od biljnih.

Eskimi iz Grenlanda mogu se pohvaliti čak 12-postotnom manjom smrtnošću zbog kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s Europljanima, što potvrđuje i istraživanje napravljeno tijekom sedamdesetih – tajna je u prehrani koja se na Grenlandu pretežno sastoji od morske hrane i sadrži puno omega 3 masnih kiselina.

Gdje se sve nalaze omega 3 masne kiseline?

  • Najbogatiji izvor su morske životinje koje skladište omega 3 masne kiseline u svojim masnim stanicama.
  • Bogat izvor su riblja ulja, proizvedena iz riblje masti.
  • Ako kopnene životinje hrane ribljim brašnom ili uljem, možemo dobiti također i meso i jaja bogate omega 3 masnim kiselinama. Kod krava se omega 3 dobiva jedino iz mlijeka, a ne iz njihovog masnog tkiva.
  • Bogat izvor ALK su također i oraščići, prvenstveno orasi i kikiriki.
  • U biljnim uljima: repičino, laneno, maslinovo, konopljino, kokosovo ulje.
  • U sjemenkama: lanene, konopljine, chia sjemenke.
  • U uljima jednostaničnih algi, kao što je Schizochytrium (alternativa za vegetarijance jer sadrže također i DHK i EPK, a ne samo ALK, koji je zapravo manje učinkovit izvor omega 3).
  • Proizvodima s dodanim omega 3 masnim kiselinama: tjestenine, kruh, sokovi…
  • Dodacima prehrani u obliku kapsula.

Omega 3Kakva je preporučena količina konzumiranja omega 3 masnih kiselina?

Potrebe ljudskog organizma za omega 3 masnim kiselinama u teoriji pokrivaju 2 veća obroka morskih riba na tjedan. Ipak, mnogo ljudi ne konzumira toliko riba, a često su na jelovniku i slatkovodne, koje ne sadrže omega 3.

Maloj djeci preporučuje se tjedno konzumiranje 50 grama morske ribe, maloljetnicima (15–18 godina) 200 grama, odraslima 400 grama.

Mnogo ljudi ne podnosi mosku hranu i zato najčešće posežu za drugim izvorima. Treba samo paziti da ti izvori nisu samo biljni izvori omega 3 masti, jer to znači udio samo ALK, što ne zadovoljava cjelokupne potrebe organizma. Naime, DHK i EPK su većinom prisutni u samo životinjskim izvorima i u nekim mikroalgama.

Kontrolirana proizvodnja i sigurnost dodataka prehrani …

Najsigurniji i kontroliran unos omega 3 masti je u obliku dodataka prehrani gdje je odnos između važnih masnih kiselina uravnotežen i nije neočišćen teškim metalima (prvenstveno tu mislimo na živo srebro).

To je od ključnog značaja za djecu, trudnice i dojilje, koje su najrizičnija skupina ljudi i moraju u svoje tijelo unijeti dostatne količine omega 3 masti. Pored omega 3 masti, preporučuje se konzumiranje više antioksidanata, osobito vitamina E.

Takav dodatak prehrani su kapsule Omega 3 iz Malince

U Malinci smo se zajedno sa stručnjacima odlučili za kapsule iz mikroalge Schizochytrium, koja je bogat izvor obje vrste omega 3, dakle EPK i DHK.

Mikroalge su jedan od najstarijih živih organizama na Zemlji i danas im također i struka priznaje visoku prehrambenu vrijednost. Naime, radi se o super hrani koja je odličan izvor omega 3 masnih kiselina.

Radi se o algi iz kontroliranog uzgoja, koja ne sadrži teške metale ili druge neželjene tvari i zato je siguran izvor esencijalnih masnih kiselina.

Dakle, nije svejedno kakav ćemo dodatak prehrani odabrati …

Svojim izborom ne utječemo samo na vlastito zdravlje i zdravlje svoje obitelji – svojim izborom možemo utjecati na zdravlje cijelog planeta i okoliša.

Čista voda, svjetlost, minerali i ugljični dioksid – to je sve što  trebamo za uzgoj algi. To znači da ih možemo uzgajati bez opasnosti od onečišćenja okoliša. Alge su zbog toga dragocjen i siguran obnovljiv izvor omega 3.

Pobrinite se da u svoje tijelo unesete dovoljno esencijalnih masnih kiselina, prisutnih u kvalitetnim Omega 3 kapsulama iz Malince i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.
Top hitovi