Dizanica s estrogenom
SASTOJCI:
Tijesto:
* 600 g bijelog mekog brašna tip 500
* 42 g kvasca
* 3 dl mlakog mlijeka
* 2 žlice ulja
* 50 g kokosovog šećera
* 1/2 žličice soli
* 4 žumanjka
* aroma vanilije
* 2 žlice ruma
* kora bio limuna
Nadjev:
* 2 dl kiselog vrhnja
* 18 g eritritola/kokosovog šećera
* 4 bjelanjka
* 500 g skute
* 4 žlice krušnih mrvica
* estragon po ukusu
OPIS POSTUPKA: Izmrvite kvasac, dodajte malo običnog šećera, brašno i mlijeko sobne temperature. Izmiješajte i ostavite da se diže.
Zatim uzmite posudu u koju stavite mlijeko, rum, šećer, aromu vanilije, sol, omekšali maslac, koricu limuna i žumanjke. Pomiješajte sve sastojke.
Kad se kvasac dovoljno digne, stavite ga u brašno i dodajte tekuće sastojke. Mijesite dok se tijesto više ne lijepi za ruke. Ako je premekano dodajte još malo brašna. Ostavite tijesto da se diže dok se ne udvostruči.
Dok se tijesto diže pripremite nadjev. Šećer, skutu i kiselo vrhnje izmiješajte električnim mikserom dok ne postane glatko. Posebno istucite snijeg od bjelanjaka pa ga kuhačom umiješajte u nadjev. Pažljivo umiješajte mrvice.
Kad je tijesto dovoljno naraslo, razvaljajte ga i premažite nadjevom. Po ukusu pospite estragonom. Tijesto zarolajte i prerežite na pola. Pleh namažite maslacem i u njega položite oba tijesta. Da se ne bi zalijepila, između njih možete staviti papir za pečenje. Tijesto probodite štapićem.
Pustite da se još kratko diže. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kad dovoljno naraste, pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva (ventilator). Kad lagano požuti smanjite temperaturu na 160 stupnjeva. Pecite sat vremena.
Kad je gotovo prelijte maslacem i još malo pecite.
Kad je pečeno, pokrite krpom da korica ostane mekana. Kad se ohladi pospite mljevenim eritritolom, kokosovim šećerom ili šećerom po želji. Izrežite i poslužite.
VRIJEME PRIPREME: 5 min za pripremu tijesta + 40 min dizanje + 15 min nadjev + 1 sat pečenja
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Dominika
Komentari (0)