Čokoladna krema s jagodama i crunchom od Čokomalinčeka
Čokoladna krema s hrskavcem i jagodama izvrstan je spoj slatko-svježih okusa i tekstura, koji će oduševiti sve ljubitelje čokolade.
Osim toga, ovaj desert jednostavan je za pripremu i možeš ga napraviti unaprijed, jer bez problema može stajati u hladnjaku dan ili dva.
SASTOJCI:
* 250 g biljnog mlijeka (ja sam koristila sojino s vanilijom)
* 150 g crne čokolade
* 2 jaja
* 40 g eritritola
* 18 g kukuruznog škroba
* 10 g proteina od čokolade ili vanilije
* žličica ekstrakta vanilije
* prstohvat soli
* 80 g čokomalinčeka
* 250 g jagoda
OPIS POSTUPKA: Zagrijte pećnicu na 180°C.
Čokomalinček pomiješajte sa bjelanjkom od jednog jajeta i vrlo tanko namažite na papir za pečenje (pomozite si mokrom žlicom). Stavite u zagrijanu pećnicu oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi.
Pomiješajte eritritol s jednim cijelim jajetom i jednim žumanjkom, škrobom, ekstraktom vanilije i soli. Mlijeko zagrijte skoro do vrenja pa ga polako uz miješanje ulijevajte u smjesu od jaja. Kad ste ulili svo mlijeko, ulijte sve natrag u lonac i kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje oko 5 minuta dok se smjesa dobro ne zgusne. Kada se masa dobro zgusne, prebacite je u zdjelu i dodajte nasjeckanu čokoladu. Dobro miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Umiješajte bjelanjke, pa kremu stavite na hladno da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim u hladnjak na najmanje pola sata.
Jagode narežite na kockice (4 jagode ostavite za dekoraciju), a čokoladu izdrobite na sitne komadiće (možete i samljeti). Prije posluživanja ohlađenu čokoladnu kremu istucite par minuta da bude svijetla i prozračna .
U 4 čaše dodajte narezane jagode, zatim ulijte čokoladnu kremu, a po vrhu pospite komadiće čokolade. Ukrasite jagodama. Možete odmah jesti ili još bolje, staviti u hladnjak na pola sata.
Posude možete pripremiti unaprijed, samo ih prije posluživanja malo pospite čokoladom jer ćete tako sačuvati hrskavost. Kod upotrebe eritritola vodite računa o slatkoći mlijeka, čokolade i ukusu za slatko (možete koristiti manje ili više od 40 g eritritola).
VRIJEME PRIPREME: 100 minut
RECEPT PRIPREMILA: Dea Kepic
Komentari (0)