40% popusta na sve za lijepu kosu

0dana
0sati
0minuta
0sekunde
Prijava
Što time dobivaš?
  • Poklon E-edukacija: "Osnove zdrave prehrane"
  • Brz i jednostavan pregled narudžbi
  • Svi tvoji recepti na jednom mjestu
  • Pristup svim besplatnim e-knjigama
  • Mogućnost kupnje godišnje besplatne dostave
  • Najbolji popusti i ostale pogodnosti
  • Besplatno testiranje novih proizvoda
Cink u hrani – temelj otpornosti imuniteta

Cink u hrani – temelj otpornosti imuniteta

U prirodi se nalazi kao srebrnasti metal, ali potreban je i našem tijelu. Naravno, ne u obliku komada metala, već u stvarno malim tragovima. Da, cink je jedan od minerala u tragovima, što znači da ga tijelo treba samo u malim količinama. Ali to ne znači da nije važan. Potreban nam je za izvođenje vitalnih enzimskih reakcija …

Sitan element s velikim značajem …

Cink je jedan od elemenata koji nam možda i ne treba puno, ali je nevjerojatno važan. Sudjeluje npr. u stvaranju DNA, rastu stanica, izgradnji proteina, u cijeljenju oštećenih tkiva, a iznimno je važan i u brizi o zdravom imunološkom sustavu.

Budući da pomaže stanicama u rastu i reprodukciji, odgovarajuća količina cinka još je važnija tijekom razdoblja brzog rasta. Cink je također povezan s osjetilima okusa i mirisa. Dodatak cinka se više puta pokazao kao rješenje za povratak mirisa i okusa koje smo iz ovih ili onih razloga izgubili.

Cink je također važan jer štiti stanice od oksidativnog oštećenja te je vrlo važan element u obrambenim i regeneracijskim sposobnostima organizma.

Tko je sklon nedostatku?

Ljudi koji jedu meso imaju veću vjerojatnost da će dobiti dovoljno cinka. Drugačije je s onima koji ne vole meso, ne jedu ga puno, te s veganima i vegetarijancima koji su više izloženi riziku od nedostatka cinka.

Dva su razloga za to…

Smatra se da ljudi koji jedu uglavnom žitarice i mahunarke trebaju više dodatnog cinka od onih koji jedu meso, koje obično sadrži više cinka. Razlog tome su proteini koji pomažu apsorbirati cink. Ako ih ne unosimo dovoljno, tada tijelo ne može apsorbirati dovoljno cinka.

Koji su simptomi nedostatka?

Simptomi nedostatka cinka pokrivaju širok raspon problema. Mogu se pojaviti promjene na koži koje izgledaju poput ekcema. Najčešće se javlja kod djece s nedostatkom, i to oko usta, na rukama i ispod pelena. Izgleda kao crveni, blago sjajni i ljuskavi ekcem koji se ne popravlja s hidratantnim kremama ili steroidnim kremama, odnosno losionima.

Osobe s nedostatkom cinka mogu imati sljedeće simptome:

  • gubitak kose,
  • promjene na noktima,
  • proljev i probavne smetnje,
  • sklonost infekcijama,
  • razdražljivost,
  • gubitak teka,
  • problemi s plodnošću kod oba spola,
  • problemi s očima,
  • gubitak težine,
  • rane koje dugo zacjeljuju,
  • gubitak okusa i mirisa,
  • spor rast i odgođeni pubertet kod djece.

U svakom slučaju nije nužno da su simptomi tako jako izraženi, ali ako ih primijetimo, neće biti suvišno obnoviti rezerve cinka i počastiti se hranom koja je njime bogata.

U slučaju bolesti i pada imunološkog sustava možemo posegnuti i za dodacima prehrani, no moramo paziti da samo napravimo kuru, jer cink je element koji se skladišti u tijelu i ubrzo ga imamo dovoljno opet na zalihi.

Zašto je cink tako jako važan?

Imunološki sustav: Cink je jedan od bitnih elemenata u prevenciji infekcija. Ljudi koji pate od nedostatka ovog elementa mogu biti skloniji infekcijama, pa čak i upali pluća. Djeca i starije osobe posebno su ranjiva skupina te su stoga izloženi većem riziku. Istraživanja su pokazala da uzimanje dodataka cinka može olakšati i skratiti simptome prehlade, osobito ako se uzme unutar prva 24 sata.

Testosteron i muško zdravlje: Cink utječe na lučenje testosterona. To znači da povećava razinu testosterona u krvi kod muškaraca i tako smanjuje šanse za rak prostate, povećava libido i razinu energije pojedinca. Poboljšava se i kvaliteta sperme koja je pokazatelj muškog zdravlja.

Pamćenje i neurološke vještine: postoje pojedinačne studije koje pokazuju da unos dovoljne količine cinka može pomoći u održavanju neurološkog zdravlja. Postoje slučajevi u kojima je dovoljno cinka pomoglo u smanjenju glavobolja i trnaca, a također su pokazane veze između cinka i sposobnosti pamćenja i učenja.

Zacjeljivanje rana: Cink ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći osobama s aknama, rosaceom, psorijazom, ekcemom i zacjeljivanjem rana. Možemo si pomoći i kremama koje sadrže cink. Često se pokazao i kao lijek protiv akni. Protuupalna svojstva cinka pomažu smanjiti otekline i crvenilo kod osoba koje pate od akni. Studije pokazuju da su pacijenti liječeni cinkom imali manje aktivnih napadaja u usporedbi s pacijentima koji nisu liječeni cinkom. Budući da cink također pomaže u zacjeljivanju rana, može pomoći u smanjenju ožiljaka od akni.

Oči: Jedna od najvećih prednosti uzimanja dodatka cinka ili dodavanja više hrane s cinkom u prehranu jest da se pokazalo da štiti oči od makularne degeneracije i nekih oblika noćnog sljepila. Također utječe na metabolizam vitamina A, koji također ima ulogu u zaštiti vida.

Kako s hranom možemo unijeti dovoljno cinka?

Ženama je potrebno 8 mg cinka dnevno, a muškarcima 11 mg. Za dolje navedene namirnice zabilježeno je koliko pojedina namirnica sadrži cinka, na 100 g te namirnice.

Najviše cinka ima u namirnicama životinjskog podrijetla. Tu spada meso: na prvom mjestu su govedina (8,2 mg) i janjetina (10 g), a slijede piletina, puretina (1,6 mg) i svinjetina (2,9 mg).

Među najpoznatijim, ali obično manje dostupnim izvorima su kamenice i jastozi (20 mg). No, kako to nije hrana koja bi se često nalazila na jelovniku pojedinaca, možemo konzumirati i žumanjke (1,39 mg) koji su osim vitamina A, E, D i K bogati i cinkom, te mliječni proizvodi kao što su jogurti (0,9 mg) i sirevi (1.83–7.75 mg).

Gdje se cink nalazi u biljnim izvorima?

Ako želimo unositi cink iz biljnih izvora, moramo se pobrinuti da zajedno s njim unosimo i nešto proteina. Zbog prisutnosti fitinske kiseline i manjeg udjela proteina u hrani biljnog podrijetla, apsorpcija cinka je niža nego u hrani životinjskog podrijetla.

Biljni izvori cinka su mahunarke poput graha i slanutka. Posebno bogat izvor cinka su indijski oraščići (6 mg), bademi (3,08 g) i kikiriki (3,3 g) pa ih jedimo kao međuobrok ili si priuštimo koncentrirani oblik prirodnih namaza, poput namaza od kikirikija, indijskog oraha ili namaz od badema.

Hrana se može obogatiti i sjemenkama, kao što su bundeve (7,8 mg), sezam (7,8 mg), sjemenke suncokreta (5 mg). Druga vrsta su sjemenke lana (4,34 mg), koje daju i dodatna vlakna.

Druge namirnice bogate cinkom uključuju rižu i cjelovite žitarice, poput izvrsne zobene kaše (3,64 mg). Zobene pahuljice možemo pripremiti s još jednim sastojkom koji sadrži cink – kakaom. Sirovi kakao i tamna čokolada (3,5 mg) također sadrže cink, što će se sigurno svidjeti svim ljubiteljima čokoladnih okusa.

Cink se stoga nalazi u mnogim namirnicama, a ako se uzima s dodacima prehrani, oni bi trebali biti prisutni tijekom prehlada i kada želimo dodatno ojačati imunološki sustav. Prije svega, priuštimo si raznoliku i raznoliku prehranu koja sadrži ovaj važan element.

Komentari (2)

Top hitovi