Buhtle
Danas ti predstavljam odličan recept kojeg se mnogi na početku prestraše … Međutim, briga je suvišna. Riječ je o buhtlama, kolaču koji dolazi iz Češke i koji je kod nas već poprilično tradicionalan.
No, ne moraš ići u slastičarnu … Garantiram ti da ih je nevjerojatno jednostavno napraviti, a konačni rezultat je naprosto fantastičan.
SASTOJCI:
* 500 g bijelog pšeničnog brašna
* 10 g suhog kvasca (ili 1 1/3 paketića)
* 250 ml toplog mlijeka
* 90 g eritritola (zaslađivač bez kalorija)
* 1 jaje
* 40 g maslaca
* 40 ml suncokretovog ili repičinog ulja
* 1/2 žličice soli
* malo limunove kore
* žličica ruma (po želji)
Nadjev: domaći pekmez (od marelica) ili namaz od čokolade i lješnjaka.
Dodatno: ulje za premazivanje pleha.
OPIS POSTUPKA: Prvo pomiješajte kvasac i mlijeko i ostavite da se diže 5 minuta. Zatim pomiješajte sve sastojke i jako dobro promijesite (najmanje 15 minuta) kako bi tijesto bilo fleksibilno i lako se odvajalo od posude. Ostavite tijesto da se diže u poklopljenoj posudi dva sata.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik i pobrašnjenim nožem izrežite tako da dobijete 12 približno jednakih kvadrata.
U svaki stavite žličicu pekmeza ili namaza i zarolajte u kuglicu. U nauljeni pleh (veličine 15 x 30 cm ili 20 x 30 cm) stavljajte jednu po jednu lopticu. Svaki donji dio najprije lagano namažite maslacem ili uljem ("utisnuti" ili zalijepljeni kraj treba biti okrenut prema dolje).
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici (180 °C) oko 40 minuta ili dok buhtle ne budu potpuno pečene i iznutra.
VRIJEME PRIPREME: 30 minuta + dizanje + pečenje
RECEPT PRIPREMILI: Malinca Nastja i Filip
Ivanka Večerić
Odlične!!! Umjesto pekmeza stavim nadjev od sira (slatki).