Biolada
SASTOJCI:
* otopljeno kokosovo ulje 8-10 žlica
* kakao prah cca 125g ili prah rogača ukoliko ne volite kakao (u tom slučaju može se kombinirati 2/3 kakaa i 1/3 rogača)
* burbon vanilija prah (1 vrečica), može i ne mora
* korica neprskane naranače /limuna
* 1 žličica cimeta (najbolje cejlonski) u prahu, može se eksperimentirati s malo klinčica/ anisa u prahu)
* sirup agave ( cca 150 ml) ili rižin slad (može i ne mora u kombinaciji sa 10-tak kapi stevije)
* po želji žlica ruma za kolače ili rižinog mirina
* prstohvat soli
* lješnjaci ili bademi malo poprženi na suhoj tavi ( isjeckani na manje komadiće, a 4-5 u komadu)
OPIS POSTUPKA:
1. Otopite kokosovo ulje ( stavite teglu u toplu vodu i pustite nekoliko minuta da se ulje otopi). Ostavite poklopac otklopljen kako ne bi nastao jak pritisak, pritom pazite da voda ne uđe u teglu
2.U zdjelu sa kakaom polako dodajte otopljeno ulje , sirup agave i ostale sastojke ( arome) po želji
3. Može se dodati malo zobenog vrhnja da se ublaži aroma kakaa
4. Kad je dobivena gusta smjesa, probajte da li vam je dovoljno slatko. Ukoliko ćete dodavati još agavinog sirupa, dodajte i žlicu kokos ulja. A ako ćete dodati sirovog smeđeg šećera (žlicu ili dvije), tada nije potrebno dodavati ulje
5. Plitku škrovadu/tacnu/protvan (najbolje u kalup za pečenje orahnjače) obložite papirom za pečenje te ravnomjerno ( uz pomoć žlice umočene u kokos ulje) rasporedite i poravnajte smjesu (debljine oko 1 cm), pokrijte je krajevima papira i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Da biste dobiti čvrstu tablu Biolade, najbolje je pritisnuti jos jednim kalupom poviše i u taj kalup staviti nešto što će je još malo stisnuti ( npr. Staklenka meda)
6. Dobit ćete cca 400g biolade, one bez grižnje savjsti...Sugar and guilty free!
RECEPT PRIPREMILA: Ivana Cicarelli
Komentari (0)