Prijava
Što time dobivaš?
  • Poklon E-edukacija: "Osnove zdrave prehrane"
  • Brz i jednostavan pregled narudžbi
  • Svi tvoji recepti na jednom mjestu
  • Pristup svim besplatnim e-knjigama
  • Mogućnost kupnje godišnje besplatne dostave
  • Najbolji popusti i ostale pogodnosti
  • Besplatno testiranje novih proizvoda
7 začina koji ubrzavaju gubitak kilograma

7 začina koji ubrzavaju gubitak kilograma

Začini daju jelima okus i aromu, ali osim toga učinkoviti su i kod ubrzavanja gubitka viška kilograma. U nastavku je popis 7 začina koji najviše doprinose gubitku kilograma.

Možete ih jednostavno uključiti u svakodnevnu prehranu i tako se pobrinuti za ubrzano topljenje masnih naslaga, ubrzan metabolizam, manji unos kalorija, osjećaj sitosti te posljedično i gubitak viška kilograma.



1. CIMET cimet

Visoka razina šećera u krvi uzrokuje povećano nakupljanje masnoća u tijelu. Cimet smanjuje koncentraciju glukoze te poveća koncentraciju inzulina. Tako sprječava nakupljanje masnoća i ubrzava proces mršavljenja. Cimet poveća i osjećaj sitosti te sudjeluje u učinkovitoj probavi ugljikohidrata.

Upotreba: cimet se najčešće koristi kod pripreme različitih slastica a možemo ga posipati po pahuljicama, voću i drugoj hrani ili dodati u kavu. Recepti koji sadrže cimet: ovdje.



2. KAJENSKI PAPAR/ČILI

Jedan od sastojaka kajenskog papra je kapsaicin koji u tijelu poveća termogenezu (zbog toga nam kada pojedemo jelo s čilijem postane vruće). Kao pozitivna posljedica toga je povećan metabolizam, smanjenje masnih naslaga i manji unos kalorija. Kajenski papar/čili smanjuje i apetiti.

Upotreba: čili se odlično kombinira s brojnim jelima, a zbog pikantnosti ga dodajemo u vrlo malim količinama (prstohvati). Recepti s kajenskim paprom/čilijem: ovdje.



ingver3. SJEMENKE GORUŠICE 

Sjemenke gorušice ublažavaju i sprječavaju štetne učinke masne hrane, omogućuju lakšu probavu teške hrane i smanjuju njeno štetno djelovanje. Vrlo učinkovito ubrzavaju i metabolizam – samo nekoliko sati nakon unosa u tijelo djelovanje metabolizma se ubrza za 20-25%.

Upotreba: sjemenke gorušice koriste se kao dodatak namazima, sendvičima, preljevima, salatama, juhama, varivima. Recepti sa sjemenkama gorušice: ovdje.



4. ĐUMBIR

Đumbir spada među najljuće začine. Kod unosa u tijelo nas ugrije, a za to dobije energiju tako da razgrađuje masne naslage. Đumbir ubrzava i metabolizam te uravnotežuje naš apetit što je posebno važno za vrijeme mršavljenja.

Upotreba: đumbir se najčešće koristi kod pripreme indijskih jela, a mljeveni đumbir u prahu može se dodati i u smoothije. Recepti s đumbirom: ovdje.



5. CRNI PAPAR 

Crni papar sadrži piperin (koji mu daje značajan oštar okus) koji sprječava nastanak novih masnih stanica. Osim toga papar potiče i apsorpciju hranjivih tvari, a najbolje ga je koristiti mljevenog u prahu.

Upotreba: papar je osim soli najčešći začin u kuhinji. Koristi se kod pripreme juha, umaka, marinade, preljeva. Recepti s paprom: ovdje.



6. KURKUMAkurkuma

Kurkuma je ukusan začin izrazito žuto-narančaste boje. Odlično je sredstvo za čišćenje i detoksikaciju tijela jer sadrži kurkumin koji na jetra i žuč djeluje stimulativno te smanjuje nastanak masnog tkiva. Kurkuma je učinkovita i kod sprječavanja nastanka bolesti koje su posljedica prekomjerne tjelesne težine (npr. hiperglikemija, hiperlipidemija).

Upotreba: kurkuma se koristi kao dodatak jelima od povrća, kariju, juhama, rižotu, smoothijim. Recepti s kurkumo: ovdje.



7. KARDAMOM 

Kardamon je aromatičan začin slatko-pikantnog okusa. Vrlo je cijenjen začin koji ubrzava metabolizam i povećava sposobnost razgradnje masnih naslaga. Upotreba: kardamom se koristi kao dodatak slanim i slatkim jelima a od njega si možemo pripremiti i čaj. Recepti s kardamonom: ovdje.



ČLANAK NAPISALA: Malinca Ana


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.
Top hitovi