10 prijedloga koji pomažu kod upale uha

10 prijedloga koji pomažu kod upale uha

Svi smo se barem jednom susreli s upalama uha, koje izazivaju vrlo neugodne bolove. Na Instagramu sam pitala svoje pratitelje za prijedloge protiv bolova u uhu i dobila dosta zanimljivih odgovora...

I sama sam probala prijedlog sa solju i mogu reći da mi je pomogao. Većina odgovora odnosila se na staru medicinu naših baka – riječ je o biljci koja se zove čuvarkuća. Ostale prijedloge možeš pročitati u nastavku.

  • Sok biljke čuvarkuća: Izrežemo list čuvarkuće i iz njega iscijedimo nekoliko kapi tekućine. Kapi stavljamo u uho.
  • Eterično ulje bosiljka: Nanesemo eterično ulje bosiljka oko ušiju i iza uha.
  • Ispiranje nosa: Kako bismo ublažili bolove u uhu, trebamo redovito čistiti i ispirati nos.
  • Režanj češnjaka: Ogulimo češanj češnjaka i stavimo ga iza uha, ali nikako u uho.
  • Tinktura češnjaka: Nanesemo kapi tinkture češnjaka na područje iza uha.
  • Nasjeckani češnjak: Nasjeckani češnjak stavimo na 15 minuta u fiziološku otopinu. Zatim tekućinu procijedimo i ukapamo 2-3 kapi u uho. Nasjeckani češnjak možemo staviti i u toplo maslinovo ulje. Zatim svakih 15 minuta tekućinom namažite ušne resice.
  • Sol u čarapi: U pamučnu čarapu stavimo krupnu sol, zatim je zagrijemo u tavi i stavite na uho
  • Luk: Nasjeckamo luk, stavimo ga u pelenu ili gazu i stavimo na uho.
  • Kapi za oči: Za uho, osim kapi za uši koje su dostupne u ljekarni, možemo koristiti i kapi za oči, ali možemo se prije toga još posavjetovati s farmaceutom.
  • Majčino mlijeko: Navodno pomaže stavljanje nekoliko kapi majčinog mlijeka u uho.

Pomaže i spavanje s kapom ili trakom za glavu, korištenje termofora, pijenje što više tekućine i potpora imunološkom sustavu.


Jaki imunološki sustav može odigrati ključnu ulogu u prevenciji i borbi protiv upala uha, jer pomaže tijelu da se učinkovitije bori protiv infekcija koje su često uzrok upalama uha.

Za jačanje imunološkog sustava kod djece moguće je posegnuti za Malincinim multivitaminima i imunobioticima za djecu u obliku ukusnih gumenih bombona koje djeca vole, dok odrasli mogu koristiti Malincine imunobiotike u kapsulama.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Bol u uhu uz malu pomoć često nestane za dva-tri dana. Ipak, važno je znati kada se obratiti liječniku.

Potrebno je nazvati svog liječnika ukoliko primijetimo da nam curi tekućina iz uha (kao što je gnoj ili krv) ako bol postane jača i popraćena je visokom temperaturom, glavoboljom i vrtoglavicom te kada bol potraje nakon tri dana, kao i kada osjetimo da se neki predmet zaglavio u uhu.

Zato budimo oprezni i razboriti, te reagirajmo što prije kada počnu bolovi u uhu. Možda i uz pomoć gore navedenih prijedloga.

Malinca Nastja

Želiš više informacija povezanih sa zdravljem?
Unesi svoje podatke i na email ću ti poslati najzanimljivije sadržaje i novosti povezane sa zdravljem i dobrim osjećajem.
Želim primati e-mailove sa sadržajem koji se odnosi na roditeljstvo. E-mailove ćemo slati do 2 puta mjesečno.

Komentari (3)